V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině
FOTO: Smalt

V čem se nejlépe vaří, peče a smaží? Přece v litině

22. 11. 2016

 

Tradice, řemeslo a staré časy, to vše se snoubí v nabídce firmy Smalt, které vyrábí smaltované cedule a nádobí ze šedé litiny. „Můžete nám vaši společnost stručně představit?,“ zeptali jsme se obchodní ředitelky firmy Smalt Evy Dosedělové.

Tak především, jsme opravdu velice malá firma a i s paní uklízečkou je nás sedm. S trochou nadsázky někdy říkám, že je nás sedm statečných¨. Nemáme žádné obchody a naše zboží nabízíme výhradně prostřednictvím internetu na www.ceskysmalt.cz. Vznikli jsme v devadesátých letech minulého století privatizací výzkumného ústavu smaltů. Nejdříve jsme se zaměřovali spíše jen na technické smalty, později přišly smaltované cedule a nakonec i výroba vlastní kolekce dobového nádobí z posmaltované litiny. V posledních letech jsme jako jediní v ČR začali i renovovat staré litinové formy.

Jak vůbec vznikl ten nápad s litinou?

Ten nápad vznikl, jako většina těch opravdu dobrých, úplně náhodou. Firma tehdy hledala nějaký program pro vytížení smaltovny mezi jednotlivými zakázkami a manželka tehdejšího majitele v neděli pekla bábovku. Vytáhla ze skříně takovou tu krásnou starodávnou litinovou formu, kterou zdědila po babičce, a nápad byl na světě. Jenže nebylo vůbec jednoduché ho zrealizovat. V té době už totiž dávno nikdo litinu v Čechách smaltovat neuměl. Radili slévači, výzkumníci. Než z pece vyjely první kvalitní kusy, trvalo to nekonečné dva roky.

Není ale stará těžká litina dnes – v době silikonových forem – přežitek?

Určitě ne. Smaltovaná litina je tradiční a v mnoha ohledech nadčasový materiál. Hodí se do moderní kuchyně možná více, než jiné současné materiály. Jako lité železo je ideální na indukční sporák, pro její odolnost jí můžete mýt v myčce. Na rozdíl od různých zaručeně nepřilnavých povrchů ji nepoškrábete vidličkou. Skvěle vede teplo, jednoduše se udržuje a při dobrém zacházení ji zdědí ještě vaše vnoučata. V litině vaří takové kuchařské celebrity jako například Zdeněk Pohlreich nebo Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu. Je to prostě úplně jiný level vaření a pečení.

Promiňte mi tu otázku, ale je vaření a pečení v litině opravdu tak jiné? Můžete být přesnější?

To se nedá slovy popsat, to se prostě jednoduše musí zkusit. Usmažit si v litině křupavý bramborák, řízky, a nebo si v ní uvařit skvělé ragů podlévané třeba květnatým francouzským vínkem, a další a další pokrmy z jednoho hrnce, či pekáčku…. Naprosto dokonalá je litina na tzv. pomalé pečení při nižších teplotách. Příklad: Dejte o půlnoci do trouby pekáč, nařiďte ji na 8 hodin při 130 stupních a jděte si lehnout.

Ráno vás bude čekat v kuchyni dokonalý gurmánský zázrak. Ta vůně vás doslova vytáhne z postele. Takhle pomalu se dá upéct kachna, husa, guláš i moravští vrabci …

Trh litinového nádobí, a zejména ten internetový, je ale dost nepřehledný. Jak tedy v té džungli nabídek poznáme opravdu kvalitní výrobek z posmaltované šedé litiny?

No právě. Nepoznáte. Ale vážně. Občas to opravdu není lehké. Typickým znakem litiny totiž je, že je těžká, a to v e-shopovém košíčku jaksi nepoznáte. Takže, pokud nepočítám reference o výrobci, celkem spolehlivým ukazatelem kvality je už asi jenom cena. Pokud Vám totiž někdo nabízí smaltované litinové nádobí za pár stovek korun, tak prostě lže a litina není. To výrobně není možné. Tuto cenu nemají mnohdy ani samotné surové odlitky ze slévárny, které se dále u nás ručně zpracovávají a zhodnocují. Uvedu konkrétní příklad. U nás je velmi populární velice levná tzv. česká litina s modrým smaltem, která se prodávala už za starého režimu. Ta ovšem s litinou nemá vůbec nic společného, protože ve skutečnosti je ze silného plechu lisovaného na výrobních linkách. Někdo kdysi v reklamě použil hodně nadsazenou nadsázku, že vlastnosti tohoto plechu jsou srovnatelné s litinou a už to bylo. Ale abychom si rozuměli, my toto nádobí rozhodně nechceme hanět, protože nabízí velice slušný poměr výkonu a ceny. Jen nám vadí, když jsme s ním srovnáváni cenově. Je to vůči nám nefér, protože tradiční řemeslo a ruční práce bude vždy dražší než strojní obrábění. Je to totéž, jako kdybyste chtěli po vamberecké krajkářce, aby prodávala svou ruční práci za ceny, byť pěkné ale stále jen silonové krajky ze supermarketu. Na druhou stranu si ale myslím, že je báječné, že je trh tak rozmanitý. Každý si v něm vybere podle svých priorit, či finančních možností, popřípadě obojího.

A co jako česká firma Smalt chystáte nového na letošní Vánoce?

Jé, toho je opravdu hodně. Nedávno jsme zprovoznili na www.ceskysmalt.cz nové webové stránky, které nám dávají daleko větší možnost komunikovat se zákazníky. Teď tam třeba jede plným proudem velký předvánoční výprodej, abychom vyklidili sklady pro nové zboží. Uvedli jsme na trh staronový design půvabné babičkovské bábovky, které říkáme „vajíčka“. Další novinky se objeví v limitovaných sériích, všechno ale prozradit nemohu. Na našich stránkách jsme právě zavedli i AUKCE, které možná ocení sběratelé. Tady jsou a budou k mání zajímavé neotřelé kousky, které hledáme v různých bazarech a vetešnictvích, pak je zrenovujeme a nabídneme k prodeji. Myslím, že každý, kdo má rád tradice, řemeslo a staré časy, si tu najde svoje. A když ne v sortimentu nádobí, tak třeba i v nabídce našich smaltovaných cedulí. I taková neotřelá vtipná cedulka může udělat radost.

 

O tradiční smaltované litinové nádobí můžete soutěžit zde.

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.