Půjdem spolu do Betléma
FOTO: autorka

Půjdem spolu do Betléma

28. 11. 2016

"Půjdem spolu do Betléma," se zpívá v české koledě. V Izraeli jí ale můžete dát plně jiný význam. Dnešní palestinské město na Západním břehu Jordánu, kde se narodil Ježíš nebo král David, je doslova magnetem turistů - a nejen těch věřících. 

Snad každé malé děcko ví, kde se podle Bible narodil Ježíšek, ale ne každé také ví, kde Betlém najdete. Vypravit se do Betléma znamená dojet až na okraj izraelské Judské pouště, do míst, která nejsou v současné době nejklidnější. Betlém totiž leží v oblasti, kde dlouho docházelo k ozbrojeným střetům států Izraele a Palestiny..

Betlém se nachází cca 8 km jižně od Jeruzaléma v centrální části Západního břehu Jordánu.Patří pod guvernorát Palestinské samosprávy a má asi 30 tisíc obyvatel, převážně Arabů. V Betlémě sídlí jedna z nejstarších křestanských komunit na světě. Jinak je ale Betlém většinově muslimským městem. Cesta z Jeruzaléma do Betléma ale není nijak snadná. Celé město je naprosto izolováno od okolí. Obepíná jej  tzv.izraelská bezpečnostní bariéra - osmimetrová zeď s několika přechody, střeženými izraelskou armádou, přes které samozřejmě musíte projít. Není zde výjimkou čekání mnoho desítek minut. Protože jsem většinou i v Betlémě bydlela (hotely jsou až o polovinu lacinější než na izraelském území), musela jsme denně projíždět autobusem přes koridor a hlavně mít u sebe cestovní doklad.

Podle Bible v Betlémě vyrůstal židovský král David a byl zde dokonce prohlášen za krále Izraele. Město je dále považováno za rodiště Ježíše Nazaretského. Na místě, kde se údajně narodil, byla ve 4. století vystavěna bazilika Narození Páně a od té doby je město poutním místem. Ta je dominantní stavbou a nejvýznamnější památkou. Údajně byla založena svatou Helenou, matkou římského císaře Konstantina Velikého. V roce 1852 připadla bazilika do společné péče římskokatolické, arménské a pravoslavné církve. Řekové dnes mají hlavně na starost jeskyni Narození Páně, která je ústředním bodem kostela. Na podlaze je umístěna stříbrná hvězda, která dokládá přesné místo, kde se Ježíšek narodil.

Do baziliky se vstupuje malými dvířky, prostě musíte ohnout hřbet, pokud chcete vstoupit a neuhodit se do hlavy. Jsou zde údajně proto, aby nájezdníci nemohli do kostela vjíždět na koních. Nejsem věřící, ale v těchto místech vždy cítím pokoru, respekt a úctu. Zda vychází z kamenů, které zde stojí  již několik století nebo modliteb poutníků, nevím. Prostor kostela je temný a jen paprsky slunce pronikají několika okny. Procházím hlavní lodí a mířím k několika málo schodům, které vedou do podzemí. Po levé straně nechávám oltář přeplněný pravoslavnými ikonami a desítkami různých lamp.Většina věřících pokleká, líbá místo, kde se údajně narodil Ježíš, přikládá malé ikony či kříže.

S bazilkou narození Páně je spojen kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, který celý patří církvi římskokatolické a byl založen v roce1881 františkány. Odtud se každý rok na Štědrý večer vysílá do celého světa půlnoční mše z Betléma. V ten den patří kostel svaté Kateřiny jen těm nejvýznamnějším hostům a početné zástupy sledují bohoslužbu na velkých plošných obrazovkách instalovaných na náměstí Jesliček před chrámem. Ulicí Hvězdy pak přichází ke kostelu jeruzalémský patriarcha za doprovodu kléru a po odsloužení mše vezme figurku Jezulátka, kterou přenese do jeskyně Zrození, kde zůstane až do konce Vánoc.Vánoce v Betlémě se slaví celkem třikrát. 24.prosince začínají pro katolíky, 6. ledna pro řecké pravoslavné křesťany a 18. ledna pro arménskou pravoslavnou církev.

.Asi pět minut chůze od Náměstí jesliček se nachází Mléčná jeskyně, která je považována za posvátnou. Údajně se do ní schovala Svatá rodina před svým útěkem z Egypta během vraždění neviňátek. Když v jeskyni Panna Marie kojila Ježíše, ukápla jí kapka mléka na zem a ta se zbarvila na bílo. Nejen křesťané, ale i muslimové dodnes věří, že seškrábaná zem z této jeskyně podporuje tvorbu mateřského mléka a ovlivňuje plodnost. Místní ženy tak prášek přidávají dětem do nápoje během krmení. V blízkosti kaple se nachází ještě kostel Pastýřů.

Pro zajímavost nafotila jsem několik betlémů z různých zemí světa, které jsou umístěny v Muzeu na náměstí Jesliček v blízkosti Chrámu Narození Páně.

Chtěla jsem Vám v této adventní době připomenout místo narození Ježíše Krista a zároveň popřát krásné prožití svátků vánočních, hodně pohody a hlavně přeji všem nám zdraví. Když budeme zdraví, tak to ostatní se nám může splnit.  

Letos i my Židé slavíme svátky vánoční s Vámi všemi, protože Chanuka - svátek světel také začíná 24. prosince.

Shalom.

 

Náboženství Židé
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%