Co může lékař zakázat aneb senioři za volantem
Ilustrační foto: ingimage.com

Co může lékař zakázat aneb senioři za volantem

9. 12. 2016

Za volantem se špatným zrakem? Časté! Běžně řídíme auta, i když mizerně vidíme. Ukázala to akce pořádaná organizací BESIP a dopravní policií. Třetina z téměř šesti set kontrolovaných řidičů šilhala a čtvrtina měla potíže s prostorovým viděním. Téměř čtyřicet čtyři procent nedosahovalo aspoň na jednom oku takové ostrosti vidění, jaká je označována za optimální. Přesto řídila auta bez brýlí. Ano, výsledky kontrol, které se zaměřují na to, jak řidiči vidí, jsou varovné. Samozřejmě, že čím je řidič vyššího věku, tím častější jsou u něj problémy se zrakem i jiné.

Osmasedmdesátiletá Helena z malé obce u Ostravy se nedávno pohádala se svým praktickým lékařem. Odmítl jí totiž vydat potvrzení, že je způsobilá řídit auto. „Pro mě je to katastrofa,“ říká Helena. „Vozím manžela k lékařům, jezdíme spolu na chatu. On už neřídí. Já můžu. Jezdím pomalinku, jsem zkušená, řídím celý život. Jen občas jsem někde něco ťukla,“ vysvětluje.

Jenže policisté ji přistihli, jak si to pěkně jede na červenou. Pomalu, ale jela. „No jo, přehlédla jsem to, ale nic se nestalo,“ říká. Jenže policisté jí zabavili řidičský průkaz s tím, že jí ho vydají až po lékařské kontrole. A její lékař se zděsil, když zjistil, že Helena má naprosto nevyhovující brýle, třesou se jí ruce a její reakce jsou výrazně zpomalené. Po složitém vyjednávání jí povolil jezdit pouze v obci, ve které bydlí. Jenže Helena potřebuje jezdit na chatu do Beskyd. „Stejně jezdím. A modlím se, ať mě policie nezastaví,“ říká.

„Podobné případy, kdy má řidič v řidičském průkazu a v potvrzení o zdravotní způsobilosti a schopnosti řídit uvedeno, že za volant smí jen ve svém městě či obci, existují,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Je to nesmysl nebo ne? „Nabourat se přece můžu klidně i v mé obci, tak proč mě nepustí na silnici do Beskyd?“ argumentuje paní Helena. Jenže policisté a odborníci na dopravu se shodují, že taková omezení mají smysl. A senioři by je naopak měli vítat.

„Je to ve skutečnosti pomoc řidiči, který by jinak vzhledem ke svému zdravotnímu stavu řídit vůbec nesměl,“ říká Roman Budský. Jde o to, že senior s omezením může dojet na nákup do nejbližšího obchodu nebo k lékaři. Ale nemá se už pouštět na delší cesty. 

Často také toto omezení dostávají lidé s určitými zdravotními problémy, i když jsou mladí. Předpokládá se totiž, že místní komunikace, po kterých jezdí stále dokola, dobře znají, tudíž nehrozí, že tam způsobí malér. Navíc se na místních komunikacích v obcích jezdí pomalu, takže, i kdyby došlo k nehodě, nemá takové následky jako v případech, že si špatně vidící nemocný řidič vyrazí na dálnici.

Takže, když budeme po pětašedesátce chodit na povinné lékařské prohlídky pro řidiče, počítejme s tím, že můžeme jednou dostat třeba jen povolení řídit v okolí domova. A nerozčilujme se kvůli tomu na lékaře. Mají povinnost o změnách našeho zdravotního stavu informovat.  Protože kontroly ukázaly i to, že v tomto směru panuje dost velký nepořádek. Spousta řidičů má vážné vady zraku a přitom o tom v řidičském průkazu či potvrzení o způsobilosti řídit, nemá žádný záznam.  I to vyplynulo z už zmíněné kontrolní akce.

řidiči zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%