Bylo by to řešení? Taková malá vize
Ilustrační foto: ingimage.com

Bylo by to řešení? Taková malá vize

8. 12. 2016

Představte si, že v rámci boje proti zločinnosti bude vydán zákon, že každý občan musí neustále, v nějakém časovém intervalu, zasílat do státního systému informaci, kde se nalézá a jakou činnost provádí. Technickým prostředkem může být čip, který je občan povinen si koupit, a ten automaticky zasílá přesné souřadnice, mapující jeho pohyb. Tím je možno kontrolovat, jestli nepáchá trestnou činnost. Pokud tuto informaci zaslat nelze, je povinen tak učinit ihned, jak překážky pominou. Pokud tuto povinnost poruší, je za to postižen finanční pokutou.

Asi by se to většině lidí líbilo. Kdo nepáchá trestnou činnost, tak mu to přece nevadí. Trochu otravné, ale jak by to rapidně snížilo zločinnost, to přece stojí za to. Nejen zločinnost, ale i drobné krádeže a přestupky. Nikdo by nemohl založit černou skládku, krást kabely, očesat někomu alej, vykrádat vagony atd. Vždyť člověk, jezdící tramvají sem tam skrz centrum města, je jako kapsář snadno odhalitelný. Když vznikne černá skládka, snadno se dohledá člověk, který to místo navštívil. Na člověka, který se v noci pohybu4je v uzavřeném objektu mezi vagony a nebo kontejnery, si může policie snadno posvítit. V okamžiku, když by na semaforu svítila červená, systém by mohl identifikovat osoby, které se na přechodu i přesto nalézají.

Také je snadné předvolání svědků. V systému je zaznamenáno, kdo se kdy na místě činu pohyboval. Rozvodové řízení je otázka okamžiku. Soud manželce potvrdí, jak to bylo skutečně s manželovou služební cestou. Když by chtěl někdo na choulostivé chvíle aparát vypnout, hrozí mu pokuta. Musíte si jen neustále kontrolovat, že funguje a údaje vysílá. Abyste neplatili zbytečné pokuty.

Slušní a poctiví lidé systém vítají. Dodržují zákony a nařízení, nemají důvod něco tajit. Protestují proti tomu jenom lumpové, které zlodějna živí. Ti přijdou o zdroj svých příjmů a budou se muset živit poctivou prací. Podle toho, komu se systém nelíbí, se ihned pozná zloděj, pachatel přestupků a konec konců i ten nevěrník.

Řekněte, není společnost, kde lumpové nemohou páchat svou činnost, ideální? A technické prostředky by k tomu byly. Čip na sledování si za několik málo tisíc může koupit každý. Kdo opravdu na to nemá, může požádat o sociální příspěvek. Výkonné počítače a paměťové zařízení, to není pro státní správu žádný složitý, ani finančně náročný problém. Technicky to možné tedy je.

Napište mi prosím do komentářů k článku, jaký by byl váš postoj k takovému zákonu. Patříte k těm slušným, zákona, vyhlášek a nařízení dbalým občanům, kteří nemají co skrývat a zákon vítají? Nebo patříte mezi ty, kteří mají nezákonné aktivity, jste pachatelé přestupků, a tak by vám bylo milejší, kdyby se o vašem pohybu a činnosti nevědělo?

Napište mi, prosím. Zajímaly by mne názory na takovýto státní projekt. Měl by u občanů podporu?

 

Možnost takovéhoto monitorovacího systému mne napadla se změnou právního prostředí v naší republice. Doposud  byla uplatňována presumpce neviny. Tedy dokud někomu nebyla dokázána vina, nemohl být potrestán. Se zavedením EET se uplatňuje presumpce viny. Tedy je trestán každý, kdo nemůže dokázat, že nic nespáchal. A to dokonce i v případě, že žádný přestupek spáchán nebyl. Tedy je to stejné, jako když vám soud napaří pokutu za to, že nemůžete prokázat, že jste ve čtvrtek mezi 19:30 a 24:45 někde nepáchali nějaký trestný čin. Dostanete pokutu za to, že jste si neopatřili alibi.

Teprve až současné uzákoněné uplatňování presumpce viny přináší možnost vytvoření onoho státního monitorovacího systému tak, jak jsem ho popsal výše. 

Ještě vysvětlím princip EET. Ne úplně každý to ví, protože v zemích Evropy se obvykle používají registrační pokladny. Pouze v Chorvatsku se o EET pokusili, ale kromě toho, že na tom vydělalo několik místních oligarchů, celkově to stát spíše zatížilo. V demokratických zemích státní kontrolní orgán kontroluje odvod daní podnikatelů kontrolou jejich účetnictví. Včetně registračních pokladen, na kterých musí podnikatel zaznamenávat každou tržbu. Podle zjištěných nedostatků prokáže kontrola vinu a udělí sankce. V případě EET se prvoplánově počítá s tím, že každý podnikatel je nepoctivec a chce tržbu zatajit. Musí proto zaslat ministerstvu důkaz, že tomu tak není, že tržba byla do daňového systému zaevidována a že tedy on ten nepoctivý neplatič daní není. Pokud neprokáže, že je poctivý, dostane mnohatisícovou pokutu. Bez ohledu na to, jestli vůbec nějaký přestupek spáchal a nebo  nějaký přestupek vůbec spáchán byl. To je princip presumpce viny a je to poprvé, kdy byl  v České republice použit ve formě zákona.

Jsem zvědavý na vaše komentáře a názory.

lidé společnost
Hodnocení:
(3.6 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%