Začaly Chodské slavnosti,
čekají se desetitisíce lidí

Začaly Chodské slavnosti,
čekají se desetitisíce lidí

10. 8. 2012

Chodské slavnosti a s nimi spojená Vavřinecká pouť, na které míří každoročně davy návštěvníků z Česka, Evropy i zámoří, začaly v Domažlicích. Letos se očekává účast osmdesáti tisíc lidí.

„Chodské slavnosti se letos konají po osmapadesáté a patří k nejstarším a největším národopisným slavnostem v zemi,“ řekl ČTK šéf domažlického městského kulturního střediska Kamil Jindřich. „Kdo se přijede podívat, může zhlédnout více než 30 pořadů, ve kterých se vystřídá přes 500 účinkujících, a to nejen z národopisných souborů z Chodska, ale i z celého Česka a zahraničí, letos z Francie, Chorvatska a Německa," vyjmenoval.

Sobota a neděle patří desítkám sólových i komponovaných pořadů na pěti scénách. Představí se na nich kromě jiných všechny významné chodské soubory: Chodský soubor Mrákov, Národopisný soubor Postřekov, Konrádyho dudácká muzika, Domažlická dudácká muzika a další. Nebude chybět ani staročeský jarmark, kde jsou k dostání také tradiční chodské produkty – zdobená keramika či místní kulinářské speciality včetně chodských koláčů. Nedělní program je na hlavní scéně zaměřen na dechovou hudbu, na pódiu pod Chodským hradem se sejdou lidoví vypravěči, během víkendu dojde i na představení kejklířů, komediantů, šermířů či skupin historické hudby.

Všechny programy jsou přístupné zdarma. Do centra jednoho z posledních stále živých folklorních regionů míří lidé i ze zahraničí. „Máme informace, že sem jezdí například krajanské spolky z USA nebo z Nového Zélandu,“ dodal Jindřich.

Spolu se slavnostmi se slaví také Vavřinecká pouť, jejímž vyvrcholením jsou mše na Veselé hoře –  Vavřinečku, které se konají pod širým nebem. Slavnosti vznikly v 50. letech 20. století jako snaha tehdejšího režimu utlumit církevní podtext pouti. Nejslavnější pouť se na Vavřinečku konala v roce 1939, kdy se poutní mše s účastí až 120 tisíc lidí změnila v manifest proti německé okupaci.

pouť slavnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.