Vzpomínka na Štědrý den
FOTO: autorka

Vzpomínka na Štědrý den

24. 12. 2016

Když byly moje děti malé, po štědrovečerní večeři jsem šla rozsvítit stromeček a přitom jsem zazvonila zvonečkem. Asi to všichni znáte. V době, o které píši, byly moje děti skoro dospělé. Eliška (15), Míša (17) a David (19) už dávno na Ježíška nevěřili. Přesto Eliška dokázala prožívat zvonění zvonku a rozbalování dárků stejně jako když byla malá.

A proto jsme se rozhodli jí opět udělat radost. Všechno bylo nachystáno, dárky jsme společně uložili pod stromeček, stůl byl prostřený, a tak se mohlo začít s večeří. V nestřeženém okamžiku jsem pověsila malý zvoneček, (který jsem tenkrát těžko sháněla) na háček pod stůl tak, abych o něj mohla kolenem zavadit. Kluky jsem na to už předem upozornila, aby to neprozradili.

Večeře proběhla v klidu bez kostičky v krku. Eliška si kapra vždy vychutnávala, a tak se každý rok čekalo jen na ni. Abych ji trochu popohnala, kolenem jsem zavadila několikrát o zvoneček.

„Co to bylo?“

„Já nevím, cos slyšela?“

„To byl Ježíšek, zase ho neuvidím, ještě jsem nedojedla.“     

„To byla maminka pod stolem", vypadlo najednou z Michalových úst. David ho kopl pod stolem a já se neubránila smíchu. Eliška se tvářila, že nic neslyšela, a ke stromečku, pod který také uložila dárky, šla s radostí tříletého dítěte.

O rok později jsme si to zopakovali, ale upozornila jsem Míšu, aby to zase neprozradil. Večeře se opakovala jako přes kopírák, jenom jsme byli všichni o rok starší. Ne, opravdu, Míša slíbil že to nepokazí a já si říkala, že to tentokrát vyjde. Když se po zazvonění zvonečku a Eliščině otázce „Co to bylo?“ ozval David. „To byla maminka.“ To už jsme nikdo nevydrželi a vyprskli jsme. Ani Eliška se už nedokázala tvářit, že to neslyšela, a povídá: „Vy jste hrozní, ani tu radost mi nepřejete.“ Smáli jsme se tomu celý večer a každý rok jsme si na to zavzpomínali. 

A zvoneček? Zůstal ukrytý a nikdy už nehrál na vánoce hlavní roli.      

  

 

Můj příběh rodina Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%