Vánoce a  jmelí
FOTO: autorka

Vánoce a jmelí

17. 12. 2016

K napsání příspěvku mě inspiroval dnešní nákup jedné z vánočních nezbytnosti, a to jmelí. V stáncích je nabízeno barvené na zlato, stříbro, ale i v jiné barvě jsem ho již viděla. Já kupuji jen to přírodní ještě s bílými kuličkami. Kromě vánočního stromku je rostlinou, bez které si nelze představit Vánoce. K žádné jiné takové rostlině se neváže tolik legend a pověstí.

V jedné se říká, že jmelí bylo údajně stromem, ze kterého Josef vyřezal kolébku pro Ježíška. Ale také z něho pak Římané vyřezali kříž, na kterém byl Ježíš Kristus ukřižován. A tak se strom za svůj čin měl údajně velmi stydět, až seschl do malých keříků, a stejně jako věřící jsou živi z Kristova těla, tak i jmelí z živin jiných stromů.

Říká se, rozdává stěstí všem, kteří ho na Vánoce obdrží od svých přátel. Protože jmelí se má druhému darovat. I já ho nakupovala pro své blízké. Domů si s ním přinesete štěstí, ale i lásku, odvahu a ochranu před nemocemi.

Z Anglie pochází zvyk, že muž může políbit každou dívku či ženu, kterou potká pod zavěšeným jmelím. Za každý polibek se utrhne jedna bílá bobulka. Poslední se na jmelí nechá až do příštích Vánoc, protože jinak by z domu odešla láska.

V sousedním Rakousku pak zase jmelí zavěšené nad štědrovečerním stolem mělo zaručit příští dobrou  úrodu. 

Jedna z legend zase říká, že jmelí funguje jako zlatá rybka - stačí jen potichu vyslovit svoje přání do plamene svíčky vánočního stromku. Já přírodně zabarvené jmelí kombinuji s červenými stužkami a zavěšuji ho na hlavní lustr v obývacím pokoji.

Jmelí vždy bylo považováno za posvátné, neboť jediné zůstává zelené po celou zimu. Je mu přikládána velká léčivá moc a síla. Léčivé síly jmelí již znali i staří Keltové či Irové. Slované jím zaháněli zlé duchy či dokonce zloděje, indiánské ženy jmelí používaly jako starověkou antikoncepci.

V naší zemi jsou tyto vánoční zvyky namíchány z celé Evropy a liší se spíše jen podle jednotlivých krajů. Všeobecně se dodržuje, že  jmelí se nechává viset do doby, než spadne poslední bílá bobulka. Poté se má pálit, protože oheň zahání vše zlé. A ještě jedna pověra říká, že zelené jmelí je pro zdraví, zlaté pro peníze a stříbrné pro lásku.

V současné době je známo až tisíc druhů jmelí, u nás se ale vyskytuje jen jmelí bílé. Můžeme ho vidět při cestách na listnatých stromech, kde je zaklíněno v korunách stromů jako obrovská koule. Nedávno jsem se s ním setkala při cestě do Maďarska, kde okolo silnice bylo na každém stromě. Je zajímavé, že na cedrech můžeme najít jmelí staré až čtyři sta let. Roste i na jehličnatých stromech, ale tam bývá drobnější.

Jmelí je bohužel velmi jedovaté, a tak pozor, aby ho nepozřeli Vaši domácí mazlíčkové.

Posílám virtuální větévku zeleného jmelí Vám všem, aby přinesla do Vašich domovů lásku, zdraví, štěstí a splnění všech přání. A abychom se v příštím roce setkali na nějakém hezkém místě v naší zemi v míru a pokoji.

.

příroda Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%