Valentinský svátek - slavit, či neslavit?
Ilustrační foto: pixabay.com

Valentinský svátek - slavit, či neslavit?

12. 1. 2017

Sotva skončily nejkrásnější svátky v roce - Vánoce, už se blíží další, pro některé neméně příjemný svátek. Je to svátek všech zamilovaných, ve světě od nepaměti slavený jako Svatý Valentýn. U nás si tento svátek pomalu dobývá svou pozici. V naší republice tento svátek příliš oblíbený není, a to zejména u starší generace, která naopak volá po prvním máji, času lásky a symbolice líbání pod třešní. Daleko oblíbenějším je svátek Sv.Valentýna v anglosaských zemích, odkud se dostal až k nám. Pro starší generaci je svátek příliš kýčovitý a vyumělkovaný. Zato u mladých lidí si tento svátek získává stále více příznivců.

Svátek zamilovaných se slaví na celém světě 14.února. Jeho historie není zcela jasná. Váže se k období vlády císaře Claudia a legenda ze starého Ríma zpodobňuje Valentýna jako ctnostného, moudrého a počestného člověka. Císař ho kvůli jeho moudrosti povolal k sobě, ale protože Valentým věřil pověrám a bludům křesťanství, nechal  ho dát pod dohled svého prefekta. Valentýn se zamiloval údajně do jeho nevidomé dcery. Svým modlením jí pomohl navrátit zrak. Římané však odmítli uvěřit v tento zázrak, vtrhli do domu prefekta, odvedli Valentýna a za městem ho sťali. Díky této mučednické smrti se stal Valentýn patronem věrné a oddané lásky.

Jiná legenda vypráví, že císař Claudius zakazoval sňatky z důvodu, že ženatí muži byli horšími vojáky než muži svobodní. Claudius nechal Valentýna uvrhnout do vězení, kde jej navštěvovala žalářníkova dcera, do které se Valentýn zamiloval. V den své popravy jí zanechal dopis, ve kterém se jí vyznal ze své lásky, podepsaný "Od Tvého Valentýna". Odtud se traduje vznik a  původ tzv. valentýnských přáníček (rozšířený velmi v Anglii).

Uctívání Svatého Valentýna ustanovil papež Gelasius I. roku 498. Jeho ostatky jsou v mnoha kostelích a chrámech po celé Evropě. Jedna z relikvií je také uložena na Vyšehradě.

V Anglii se o slavení tohoto svátku nejvíc zasloužil básník G.Chaucer a vévoda Orleánský dokonce dokonce z Toweru posílal své manželce básně, které se považují za první doložené Valentinky.Ale byli to Američané, kteří  na konci 19. století celý svátek  dovedli až k dnešku.A tak pokud lid tvrdí, že se jedná o komerční americký svátek, mají tak trochu pravdu.

U nás se tento svátek objevil až po roce 1989. Postupně však získával své příznivce.Dnes je to nejvíce slavený svátek v USA, Austrálii, ale slaví se i v Indii. Někdo ho považuje za "importovaný", plný komerce, jiný se s ním sžil a líbi se mu. Lidé vyjadřují svou lásku nejen partnerům, ale i rodičům, přátelům a jiným blízkým osobám. Tradičně se dávají květiny, plyšové hračky, posílají se valentýnky.

Mě zaujaly dvě z z loňských  sms valentýnek, které dostala moje 20tiletá vnučka "Jsi mi drahá jako elektřina, oslav se mnou Valentýna".. Vnučka odpověděla ..."na Svatého Valentýna, jenom já a žádná jiná"... 

Můj přítel, i když je dříve narozený, mě zve na večeři do dobré restaurace, kde si připijeme šampíčkem a většinou dostanu své oblíbené  rudé růže. Syn zase své ženě kupuje parfém a opět květiny. Svátek Svatého Valentýna se tedy importoval i do mé rodiny a všem se nám líbí takové vytržení ze všední reality. 

Památka Svatého Valentýna  je jednou z dobrých příležitostí dokázat svým blízkým, jak se vzájemně máme rádi. Takovou příležitost bychom neměli promarnit. Biskup Valentýn údajně vyučoval mladé páry  zásadám biblické moudrosti a jistě znal i starozákonní Píseň písní, která ve svém závěru říká : " Vždyť silná jako smrt je láska. Lásku neuhasí ani velké vody a řeky nezaplaví. Kdyby za lásku někdo chtěl dávat všechno jmění svého domu, sklidil by jen pohrdání".

A na to bychom ani dnes zapomínat neměli.  

Použitá litratura: Bible Starý zákon,wikipedie

 

svátek
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.