Kouzlo časů minulých: Jézeďákem
Ilustrační foto: JZD-Repakov.cz

Kouzlo časů minulých: Jézeďákem

11. 2. 2017

Být jezeďákem koncem sedmdesátých let už nebylo až tak těžké. Zmizely jednotky, které se spíše mohly nazvat žebračenkami, družstva už byla vybavena poměrně slušným mechanizačním parkem, výnosy z rostlinné a živočišné výroby byly srovnatelné s vyspělými zemědělskými státy a tomu odpovídala i přijatelná odměna za práci. Do tohoto prostředí jsem se "vetřel" jako zaměstnanec a vystavil se tak zkoumání pod "drobnohledem" družstevníků, kteří dávali cítit, že jsem přistěhovalec, který v družstvu nemá žádné polnosti a přinesl pouze své vědomosti a snahu je uplatnit.

Takový pracovní den technika v rostlinné výrobě nebo mechanizaci, jehož funkci jsem zastával, začínal po šesté hodině přípravou práce pro traktoristy a opraváře. Pracovní výkazy nabídly svou hlavičku k vyplnění jména a v dalším prostoru byl vepsán druh práce. Traktoristů a pomocníků bylo kolem dvaceti a shromáždili se v zasedačce, obklopeni mrakem dýmu z cigaret a pachem nafty a oleje, který posbírali při údržbě traktorů a tankování. I popelník v mé kanceláří se holedbal slušným počtem vajglů z cigaret, které jsem skoro odpaloval jednu od druhé. V sedm hodin začalo rozdělení práce a poté se všichni rozjeli za prací. Posbíral jsem vyplněné výkazy ze včerejška, abych je posléze v kanceláři vyhodnotil a připravil jako mzdový podklad. A pak jsem pokračoval kontrolou práce v dílnách. Po desáté jsem vyrazil do pole, abych měl přehled, jak práce probíhají, jaká je kvalita a opatrně připomněl pracovníkům, kteří odváděli práci "halabala", že to tak nejde. Stále platilo, že já jsem dělník a kdo je víc. V té době ústřední orgány propagovaly heslo: Vesnice na úroveň měst. A tak se čím dál více ustupovalo od tradic, po staletí v zemědělství užívaných, že práce je nutno provádět tehdy, kdy je pro ně nejvhodnější doba a ne od sedmi hodin ráno do čtyř odpoledne. Pracovníci plnění tohoto hesla striktně vyžadovali a byl problém je přesvědčit, že když se má sklízet třeba seno, měli by nastoupit do práce až v době, kdy je už proschlé po ranní rose a sklízet až do večera.

Péče o pracovníky byla velmi dobrá, až na pole se jim vozily obědy a občerstvení v podobě čaje nebo vody se sirupem, dostávali pravidelně ochranné pomůcky, organizovaly se slavnostní schůze s pohoštěním a zábavou, dožínky probíhaly bezmála jako za dob soukromého sektoru a rozhlasové a televizní zprávy se skoro neobešly bez reportáže o současném průběhu prací a jejich výsledcích.

Pravda, s kázní to nebylo nijak valné a traktory zaparkované před hospodou nebyly i v pracovní době nic výjimečného, v dílnách byl nadbytek pracovníků, kteří si nezbytnost své práce náležitě hlídali, používala se zbytečná administrativní opatření a řídících pracovníků - techniků bylo proto příliš.

Přesto všechno, když se ohlédnu po třiceti letech zpět, myslím si, že i když družstva vznikla donucením soukromých zemědělců vstoupit do nich, stala se solidními výrobními podniky, které v poměrně změněné verzi fungují dodnes. Dnes ovšem zemědělci jako celek a vesnice právě takl jakoby neexistovali, málokdo se o ně zajímá.

Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%