Kvalitní pila a štípačka na dřevo
vám ušetří čas a především síly

Kvalitní pila a štípačka na dřevo
vám ušetří čas a především síly

13. 8. 2012

Ačkoliv se podle meteorologů ještě teploty vyšplhají ke třicítce, je čas myslet na to, že se blíží podzimní měsíce, a tedy i čas na přípravu topného dříví. A protože řezání a štípání dříví patří k nejnamáhavějším činnostem chatařů a chalupářů, přinášíme Vám tipy na pomocníky, které vám mohou výrazně ušetřit čas a především síly. S elektrickou či motorovou pilou si jednoduše poradíte s přerostlými stromy na vaší zahradě, můžete rychle zpracovat spadlé stromy v lese či pořezat stará nepoužitelná prkna. Starosti si nemusíte dělat ani se štípáním nařezaných špalků. K dostatečným zásobám dřeva vám pomohou hydraulické štípačky, které jsou až 5x rychlejší než sekyra a kalač.

Elektrika nebo benzín?

Při výběru motorové pily byste si měli nejdříve ujasnit, na co nového pomocníka potřebujete. Pro občasné a nenáročné použití se zaměřte na pily s menší kubaturou. Na výběr jsou elektrické nebo malé benzínové pily. Elektrické pily mají výhodu především ve snadné údržbě a jsou podstatně tišší než benzínové pily. Nevýhodou může být fakt, že za sebou stále taháte elektrickou šňůru, která vás omezuje v pohybu. Ve stejné kategorii najdete i menší benzínové pily, se kterými s přehledem nařežete palivové dříví nebo pokácíte menší stromky. Jestli ale chcete pilu používat na chalupě nebo potřebujete kácet stromy v lese, poohlédněte se po farmářských neboli poloprofesionálních pilách. Do tohoto segmentu patří nejprodávanější pila v Česku OM 952, kterou má v nabídce největší specialista na zahradní techniku – společnost Mountfield. Model OM 952 se může pochlubit velmi výkonným motorem, nadstandardní výbavou a v neposlední řadě i dekompresním ventilem, díky kterému nastartujete pilu na první zatáhnutí. Tuto pilu nyní prodává Mountfield za akční cenu 8 190 korun (běžná cena je 15 770 Kč).

Štípání dřeva rychle a pohodlně

V okamžiku, kdy svou práci dokončí motorová pila, nastupuje štípačka na dřevo. Vždyť proč byste se nekonečné hodiny dřeli se sekyrou a kalačem, když s hydraulickými štípačkami zvládnete zpracovat za jediné odpoledne takové množství dříví, které vám vystačí na celou topnou sezonu?

Ke špičce na českém trhu patří německé štípačky Powersplit, které jsou uživateli skvěle hodnoceny pro svoji robustnost, kvalitu materiálů a zpracování, výkon a snadnou manipulaci. V nabídce najdete horizontální i vertikální varianty, přičemž nejžádanější jsou stroje v rozpětí štípacího tlaku 5 až 10 tun. „Pětitunka“ je příkladem horizontální štípačky, jejíž parametry vyhoví všem, kdo nepoužívají dříví jako primární zdroj tepla. Tlak pěti tun rozpůlí až půlmetrová polena. Pokud pravidelně zpracováváte větší objemy dřeva, měli byste se poohlédnout po vertikálních strojích. Nejprodávanější jsou v tomto případě štípačky o tlaku 6, 8, nebo 10 tun. Posledně dva jmenované modely mají třífázový elektromotor, který je maximálně šetrný k elektrické síti. Vertikální štípačky Powesplit zvládnou naštípat více než metrová polena, ale díky polohovacímu pracovnímu stolu si snadno poradí i s malými polínky okolo 30 cm. Variabilní konstrukce klínu dává na výběr, zda budete polena půlit, nebo čtvrtit. Všechny tyto štípačky jsou vybaveny funkčními kolečky pro případné přesuny a bezpečnostním obouručním úchopem.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.