Nepohodlný vánoční dárek - napsáno ze života
FOTO: autorka

Nepohodlný vánoční dárek - napsáno ze života

9. 2. 2017

Tak už je po Vánocích. Většina dospělých si oddychla- vyluxovali jehličí, poslali děti do školy, vyhodili do popelnice opadaný stromek a s ním i někdy nepohodlný vánoční dárek, někdy i s krabicí. Nebo bez krabice, jen tak na sníh a mráz vyhodili z domu malá, kňučící a zimou se tetelící malá chlupatá stvoření, která nemohou pochopiit, co se s nimi děje. Ještě včera byla v teple a hlazena dětmi a dnes už o ně nikdo nestojí? Pod stromečkem to kotě nebo štěně bylo roztomilé, děti se zabavily, ale ejhle - ono to dělá loužičky, rozkousalo mi to bačkoru, tak co s ním? Vyhodit ven!

Myslíte  si, že přeháním? Skutečnost je daleko horší. V současné studené zimě je denně nahlašováno útulkům a městským strážníkům několik podobných případů polozmrzlých štěňat nebo koťat. Uvedu několik příkladů ze života:

Opuštěná polozmrzlá 3měsíční fenka přišla v Bílině na poštu si vyžebrat kousek jídla. Za mříží v opuštěném domě v Nádražní ulici ležel malý psík, polomrtvý hladem a žízní, protože páníčkům se do nového bytu nehodil, měl umřít zavřený ve starém domě. Byl k smrti vyděšený, bál se i záchranců. Umístili ho v útulku, kde se o něj postarali. Bude čekat na dobrého člověka, který si ho odvede a dá mu nový domov. V Trnovanech byl pro popeláře připraven "živý dárek" v převázané krabici.  Byla v ní tři štěňata.To je jen malá ukázka lidské krutosti.

Další tragédií jsou zvířata celoročně umístěná venku bez přístřeší na malých dvorcích či zanedbaných ohradách. V lepším případě mají oprýskaný kastrol s vodou a občas jim tam někdo hodí zbytky nějaké potravy. V mrazu jim však voda i potrava  zamrzne a je nepoživatelná. Majitel se na nebohé strádající zvíře neobtěžuje přijít ani podívat - vždyť je venku zima, " že by psa nevyhnal"....a zvíře je tak i 14 dní bez vody i potravy vyhublé na kost, polozmrzlé a neskonale zoufalé, protože nemůže pochopit, proč ho jeho pán opustil. ˇPáníček zatím leží doma v teple a přejídá se u svátečního stolu. Podobný osud zažila fenka v Košťanech, kterou prokazatelně 14 dnů nikdo nenakrmil a svůj život trávila na asi 1m2 a které se zázrakem podařilo utéct. Když byla nalezena, byla předána do laskavých rukou. Stáří a poúrazový stav nalezených zvířat, někdy i se stopami krutého týrání často brání jejich umístění v rodinách nových majitelů . Většina chce zvířata mladá a zdravá. Co však s těmi, kteří mají za sebou neveselý život s nesmazatelnými stopami? Přitom právě tato zvířata bývají velmi vděčná za slušné zacházení a za trochu lásky.

Často slýcháme od starších lidí, že by rádi si zvířátko vzali, ale že se bojí, aby je nepřežilo. Přitom právě pro tyto lidi má soužití se zvířetem velmi pozitivní vliv na fyzickou i duševni  kondici - přestanou být sami, mají s kým chodit na procházky, musejí se o někoho starat, mají pro koho zas žít. Vždyť ten bezbranný tvoreček je na nich závislý a potřebuje je. Oplácí jim to svou přítulností a láskou a vděčností. Zajděte se podívat do některého útulku na ty toužebně čekající oči a určitě si nějakého chlupatého přítele vyberete

P.S. Já už mám z útulku třetí kočičku, ale ta poslední si vybrala v útulku mne - přišla za mnou. Tomu jsem neodolala a mám ji už 10 let. Záměrně jsem nechtěla kotě, ale již starší kočku. Kotě je pro staršího človka moc divoké a musí se teprve všechno učit, ale starší kočka je již kastrovaná, problémy s březostí odpadávají a je mnohem klidnější.

 

Příspěvek je součásti Tématu týdne o domácích mazlíčcích. Chovali jste nebo chováte doma nějaké zvířátko? Sepište své zkušenosti na portál i60. Vyhrát můžete malý dárek. Téma týdne trvá do 12.2.2017.

vánoční dárky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.