Jsou od letošního roku inkontinenční pomůcky dražší?
Ilustrační foto: ingimage.com

Jsou od letošního roku inkontinenční pomůcky dražší?

11. 2. 2017

Možná že i vás se týká otázka doplatků za inkontinenční pomůcky. Máte-li nežádoucí únik moči a řešíte-li jej s odborníkem, pravděpodobně vám lékař předepisuje poukaz na pomůcky. Úhradu pomůcky potom nárokujete na pojišťovně.

Letošní rok přináší u některých výrobků nevýhodu ve formě doplatku. Nevíte, jestli se doplatek týká také vámi používané pomůcky? Zjistíte to poměrně snadno z preskripční karty výrobce. Vyhledáte si v ní výrobek podle kódu vzp a doplatek snadno odhalíte. Je potom na vaší domluvě s lékařem, aby vyhledal výrobek stejné kvality, který by vás finančně netížil.

Nárok na úhradu pojišťovnou není bezedný

Pravdou zůstává, že mnohým pacientům inkontinenční pomůcky, které jim pojišťovna hradí, nepokryjí jejich spotřebu a ti jsou potom donuceni sáhnout navíc do své peněženky a zakoupit si další inkontinenční pomůcky ze svého. Bohužel se jedná mnohdy o sociálně slabší osoby, které si velké rozhazování peněz nemohou dovolit. Co poradit? Neznamená to, že je inkontinentní osoba donucena kupovat si ze svého ty samé výrobky, které má na poukazu. Pokud jste s produktem spokojeni, stačí znát jeho parametry a vyhledat si jeho cenově dostupnější variantu. Jak byste měli vybrat jiný výrobek? Nejdůležitější je vědět savost produktu v ml – jedná se o to, kolik je pomůcka schopna absorbovat moči. Další důležitý údaj je rozměr pomůcky. U plenkových kalhotek je to obvod boků, u inkontinenčních vložek je to délka.

Neodkládejte návštěvu lékaře

Pokud jste ještě nedostali odvahu svěřit se s inkontinencí ošetřujícímu lékaři, měli byste vědět, že vám návštěva odborníka může přinést pouze samé výhody. Budete vědět, proč u vás inkontinence vznikla (mnohdy se jedná o kombinaci různých příčin) a podle toho můžete na doporučení lékaře postupovat. Lékař vás vyšetří a zjistí stupeň inkontinence. Kromě toho, že vám může předepsat zmiňovaný poukaz na pomůcku, sdělí vám nejvhodnější způsob léčby (může předepsat medikamenty a doporučí vám vhodná cvičení). Především získáte správné povědomí o tomto zdravotním problému. Zjistíte, že v tom nejste sami a že podobné zkušenosti má i spousta vašich vrstevníků. Sdílená starost je poloviční starost a pocit jistoty, kterou díky návštěvě lékaře získáte, je k nezaplacení.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%