Masopust na Drahanské vrchovině
Ilustrace: archiv autorky

Masopust na Drahanské vrchovině

18. 2. 2017

V ostatkové úterý se dříve v mnohé domácnosti zadělalo na koblihy - smažily se a celý dům byl i provoněn rumem. Letos připadá ostatkové úterý na 28. únor. Malá ukázka z mojí publikace - Srdce Drahanské vrchoviny, vydané vlastním nákladem v roce 1992. Deset procent z celkového prodeje jsem věnovala tělesně a mentálně postiženým dětem a mládeži.

A už se přiblížilo úterní odpoledne. Vesnicí se rozléhá veselá hudba.

Janička přímo vyletí: "Mami, ož chodijó maškarádi..." Hanka vyhlédne z okna a tu vidí, jak velký průvod jde kolem jejich stavení. Dveře se rázně otevřou a hospodyńka je hlasitým pokřikováním vyvolávána ven.

Hanka jde s oběma dětmi ke dveřím. Zde je mnoho maškar, některé mají na tváři i škrabošku, jiné jsou pomalovány, všemu ovšem vévodí veliký medvěd. Není skutečný - v chlupatém kožichu je navlečen velký taškář, který dokáže ostatní rozveselit. Jede zde i vozík, je to čistička obilí, z které je všechno vytaženo a z jejího vnitřku se ozývá ukrytý harmonikář se svým nástrojem. Jedna z maškar točí naprázdno kolečkem a harmonika hraje i zpívá. Kolem dokola je hodně zvědavců, nejvíce dětí.

"Hospodeně, deme vás a hospodáře pozvat na Vostatke!" zvučným hlasem pronáší vůdce průvodu.

"Děkojeme za pozvání, nevim jestle přendem, však vite, máme maliho v kolibce."

"Ale take babičko a ta vám drobotino pohlidá."

Hanka bere láhev s domácí slivovicí a nalévá do skleničky všem na zahřátí. A ti rádi připíjejí na zdraví, neboť chození v tom mrazu a sněhu mají za sebou hodně. "Večir se bodeme těšet, že vás hovidime!" loučí se maškary a některé z nich objímají štědrou hospodyňku. Děti stojí jak u vytržení, dívají se okouzleně na všechny ty postavy, které jim jdou kolem očí, a Janička nejvíce obdivuje vysokou smrt s kosou. Dál jde bába s dítětem, cikánky, žebráci - také král i měšťan, dědek s čarodějnicí i poslední tulák. Bohatá směs škrabošek a pomalovaných obličejů se jim míhá kolem stavení a děti stojí okouzleně stále ve dveřích, než jim v dálce zmizí.

Večer se Hanka ozvala: "Ondro, věřiš, že bech měla choť se na Vostatke podivat. Maminka nám děti pohlidá. Alespoń na chvilo bech šla nekam ráda. Deť zétra bode Popelečni středa - konec plesu a me sme nikde letos nebele."

"Když chceš, tak se vypravíme."

masopust zvyky
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.