Život bez elektrospotřebičů?
Chyběl by nejvíc mobil a lednice

Život bez elektrospotřebičů?
Chyběl by nejvíc mobil a lednice

14. 8. 2012

Češi si neumí představit život bez velkého množství různých elektrospotřebičů, nejvíce by jim ale chyběla lednice a mobilní telefon, následují sporák a pračka. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si nechaly zpracovat společnosti Asekol a Elektrowin.

Výsledky potvrdily, že Češi nejvíce zanevřeli na hi-fi věže a rozhlasové přijímače. Z průzkumu také vyplynulo, že 20 procent lidí si myslí, že zpětný odběr elektroniky je jen módní výstřelek. Necelá třetina populace je toho názoru, že pro životní prostředí nic udělat nemohou. "Obecně lze říci, že zájem o ochranu životního prostředí se stále zvyšuje. S tím narůstá i zvýšená poptávka o informace spojené s tříděním elektra, o ty podle průzkumu stojí 75 procent české populace," vysvětluje Hana Ansorgová ze společnosti Asekol.

Přesto však praxe zaostává za teorií, neboť elektrospotřebiče v konečném důsledku třídí jen necelá polovina lidí. "Co se týče drobných spotřebičů, jako jsou rychlovarné konvice nebo mobily, je aktivita Čechů ještě horší, k recyklaci se jich dostane jen necelých 25 procent. Lidé stále velkou část z nich bohužel vyhazují do směsného odpadu," doplňuje Taťána Pokorná ze společnosti Elektrowin.

Průzkum se konal formou osobního dotazování více než 1200 respondentů a reflektoval jejich postoje a chování v rámci zpětného odběru elektrozařízení. Téměř 90 procent dotazovaných považuje třídění elektroodpadu za přínosné pro životní prostředí a 71 procent z nich si myslí, že není složité pro životní prostředí něco udělat. Proti shodnému průzkumu z roku 2010 vzrostlo množství lidí, kteří mají nějaké znalosti o zpětném odběru ze 45 procent na 83 procent.

domácnost elektronika zajímavosti
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%