Růžovou pilulkou proti rakovině plic
Ilustrační foto: pinterest.com

Růžovou pilulkou proti rakovině plic

28. 2. 2017

Obávanou rakovinou plic ročně v Česku onemocní přes šest tisíc lidí, čtyři pětiny z nich jsou muži. Choroba se většinou zjistí až v pokročilém stádiu. I to je důvodem, proč pět let od stanovení diagnózy přežívá jen pouhá desetina pacientů.

Na nádor plic či průdušek ročně zemře pět a půl tisíce lidí. K nejvýznamnějším rizikovým faktorům patří kouření: 95 procent mužů a 80 procent žen, kteří touto chorobou onemocní, jsou současnými nebo bývalými kuřáky. Prevencí zhoubného nádoru plic a průdušek je nekouřit.  Kouření totiž vede k rozvoji chronického zánětu v dýchacích cestách, který je i jednou z příčin vzniku karcinomu plic.  

Nicméně zdá se, že se i kuřáci, alespoň někteří, mohou tragickým následkům rakoviny plic bránit. Dosud jen málo vědeckých studií totiž zkoumalo propojení mezi těmito nádory a užíváním nesteroidních protizánětlivých léků, tedy těch s účinnou látkou ibuprofen, ať už se prodávají pod jakýmkoliv obchodním názvem.  

Jenže lékařka Marisa Bittoniová a její kolegové z Ohio State University nyní zjistili, že právě tyto přípravky mohou snižovat riziko vzniku rakoviny plic. Vědecký tým analyzoval záznamy 11 tisíc pacientů, kteří se účastnili klinické studie NHANES III, jež shromažďovala informace o kouření, životním stylu a užívání protizánětlivých léků.  

V průběhu sledování zemřelo na rakovinu plic 269 pacientů, z nichž 94 procent někdy ve svém životě kouřilo. Z analýzy podskupiny 5,882 jednotlivců, kteří uvedli ve své historii kouření, byly ověřeny účinky protizánětlivých léčiv. Tým dr. Bittoniové dospěl pak k závěru, že pravidelné užívání ibuprofenu bylo spojeno s radikálním snížením rizika úmrtí na rakovinu plic o 48 procent.

„Výsledky tak ukazují, že pravidelné užívání nesteroidních antiflogistik může být u rizikové skupiny kuřáků důležitou částí prevence rakoviny plic," dodala Dr. Bittoniová. Účinky aspirinu a paracetamolu přitom nebyly statisticky významné, dodali vědci.

Marcela Alföldi Šperkerová pro portál i60

 

 

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(1 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.