Místo mého srdce: Svatý Hostýn
FOTO: autorka

Místo mého srdce: Svatý Hostýn

6. 3. 2017

Již od svého dětství jsem na toto místo moc ráda s rodiči jezdila. Tehdy ale velkým lákadlem byly stánky s různými drobnostmi a hračkami. Když jsem dospívala, jezdili jsme sem s křestanskou mládeží, se kterou jsme se znali z kostela nebo z náboženství.

Je to místo, kde si člověk vyčistí svoji hlavu i svoji duši. Je tu také krásné prostředí, kde šumějí lesy, je zde krásný výhled do širokého okolí nejen z kopce, kde sv. Hostýn stojí, ale také ze zdejší rozhledny, ze které je vidět na všechny světové strany. Za jasného počasí je tak možno vidět na Kelčský Javorník, Tesák, hrad Helfštýn, ale také na města, jako je Bystřice pod Hostýnem, Svatý Kopeček u Olomouce, Jeseníky, Zlín, Hranice na Moravě. A za opravdu velmi dobrých podmínek lze vidět také na Pálavu a Tatry. Jen pro informaci, tato rozhledna byla postavena v r. 1898 a stojí ve výšce 735 m n.m. Je 15 m vysoká. U této rozhledny byla v roce 1994 zřízena větrná elektrárna. Vrtule této elektrárny je vysoká 32 m a rozpětí vrtule je 27 m. V blízkosti obou těchto staveb se nachází hřbitůvek jezuitských mnichů, pomník skautů, kteří zahynuli ve vězení za dob totality, a pomník dlouholetého skautského vůdce a ředitele holešovského gymnázia Rudolfa Plajnera. Je zde také pohřbeno několik kněží, kteří na sv.Hostýně sloužili.

Ovšem největším lákadlem, proč sem jezdí zejména věřící a křestané, je bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Pod vrcholem, když se sejde po schodech dolů, se dojde ke pramenu vody, která je dle tradice zázračně uzdravující. V blízkosti baziliky stojí poutní domy, ve kterých jsou ubytovny pro poutníky a turisty. Jsou tu v blízkosti turistické cíle, jako je Rusava, Chvalčov,Tesák, a každý, kdo miluje lesy a přírodu, si tu přijde na svoje, najde klid a pohodu. Proto také toto místo moc miluji. Zde alespon já si vždy uvědomím, co pro mě v životě má nějakou cenu a co můžu hodit za hlavu. Zkrátka zde přijdu na jiné myšlenky, udělám si pořádek ve své hlavě, ve svých myšlenkách a ve své duši. A ve svém nitru si člověk udělat občas pořádek musí, aby bylo zase dobře. Navíc na toto místo dokonce vidím i ze své zahrady.  Od nás je vzdálenost na Hostýn  asi tak 18-20 km. Už se moc těším, až tam zase na jaře nebo v létě pojedu. Někdy jezdím s manželem, jindy se svými kamarádkami. Pod bazilikou je pak moc hezká restaurace, ve které je spousta mysliveckých trofejí a stojí za to si tam něco dát. Personál je tam příjemný, jen pokud je tam moc poutníků, tak obsluha trvá trochu déle.

Během roku se tu koná spoustu poutí, jako je např. Pouť Rádia Proglas, Hasičská pouť, Tradiční orelská pouť, Hlavní pouť a spousta dalších, které najdete na tomto odkazu: http://www.hostyn.cz/poute.html

Pokud tu někdy někdo pojede, kdo toto místo nezná, tak musí vlakem nebo autobusem do Bystřice pod Hostýnem a odsud jede pak autobus až na Hostýn, a to z vlakového i autobusového nádraží. Vjezd autem je pouze na povolení.

 

Místo mého srdce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%