Fulnecká zastavení, aneb po stopách učitele národů
FOTO: Petr Žižka

Fulnecká zastavení, aneb po stopách učitele národů

12. 3. 2017

Fulnek je ideálním místem pro výlet za poznáním. Na to, co vše může nabídnout návštěvníkům, je Fulnek náporům turistů kupodivu ušetřen. Přitom jen málokde najdete tolik barokních památek jako právě zde, na pomezí Moravy a Slezska. A nikde nenajdete tolik míst, kterými chodil učitel národů, Jan Amos Komenský.

Stopy slavného myslitele začněme hledat třeba návrší nad městem. Tady Komenský promlouval ke svým žákům. Nemohl najít lepší místo pro to, aby dostál svému přesvědčení, že nejlepší učitelkou je samotná příroda. S výhledem na Fulnek vyprávěl žákům o světě a svět se rozkládal pod nimi. Žákovský háj, jak se tato přírodní učebna jmenuje, najdete jednoduše – vede k němu značená naučná cesta, moudře nazvaná „Člověče, zastav se…“.

Stopy geniálního myslitele, teologa, pedagoga, najdete ve Fulneku na mnoha dalších místech. Ve městě prožil svá nejkrásnější léta, začal zde svou dráhy kazatele Jednoty bratrské, učil své žáky a psal svá díla. Odtud pak ale také prchal do exilu. Z Žákovského háje můžete pokračovat v Komenského stopách k památníku tohoto velkého učence. V historické budově nedaleko náměstí dýchá doba, v níž žil. Místnosti, kde pracoval, vypadají, jako kdyby jen na chvíli odešel. Tady pročítal knihy a také psal svá díla. Obrovským zážitkem je návštěva kaple, v níž kázal.

Komenský byl duší Evropan a srdcem vždy Moravan. Při svém pobytu na Moravě psal jedno ze svých největších děl, spis „Listové do nebe“ a vytvořil mapu Moravy. Byl mistrem slova Muž, který psal na jednu stranu obsáhlá díla, vynikal na stranu druhou neuvěřitelným uměním zkratky a hesla. Zde jedno jeho moudro: „Manželka budiž vybírána s třemi P. To jest pobožná, počestná, prozíravá, a je-li možno též pěkná a peněžitá…,“ uvedl ve své Vševědě. Lze tuto myšlenku říci jasněji a stručněji?

Žádné jiné město se nemůže pyšnit tolika sochami Komenského, jako Fulnek. Jednu z nejznámějších najdete před Památníkem a je to známé dílo Jana Štursy. Stát měla původně v aule filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze naproti Janu Husovi. Celkem je ve Fulneku šest soch, bust a plastik s tímto velikánem, takže je jen otázka času, kdy si to město nechá zapsat do Guinessovy knihy rekordů.

Nejen vzestupy, ale také pády jsou v životě Komenského spojeny s Fulnekem. Tady začala též jeho strastiplná pouť do exilu. Tady na náměstí před radnicí spálil jeho vzácnou knihovnu kapucínský mnich Bonaventura, aby zničil Komenského myšlenky. Tou dobou už ale Komenský byl ve vyhnanství, poté, co svou vlast musel kvůli své nezlomné víře opustit.

My máme štěstí – žijeme v době, kdy se do Fulneku můžeme kdykoliv zase vrátit a projít se třeba za krásami zdejšího barokního umění.

 

 

cestování Česko
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.