Tip na výlet: K vodopádům říčky Satiny a Medvědí skále
Vodopád Satina. FOTO: Petr Žižka

Tip na výlet: K vodopádům říčky Satiny a Medvědí skále

18. 3. 2017

Když chce manažer dnešní doby říci něco svým lidem, sejdou se v zasedačce. Když chtěl svým kumpánům promluvit do duše beskydský zbojník Ondráš, sezval si je ke skále, kterou můžete v Beskydech vidět dodnes.

Ondráš, jako správný šéf, stál na skále a chlapi se sekerkami a bambitkami k němu vzhlíželi zezdola. Té skále se říká Ondrášova a uvidíte ji, když se vydáte z Malenovic, vesničky pod Lysou horou. 

Právě tady Ondráš verboval chlapy z chalup a říkal jim, jak je zbojničina výhodné řemeslo. Mimochodem, na rozdíl od pohádkových loupežníků, Ondráš skutečně žil, dokonce se o něm ví, že byl synem fojta (tedy dnešního starosty) z Janovic. Měl školy, studoval dokonce v piaristickém klášteře v Příboře a to byla hodně vyhlášená škola! Studia ho ale nebavila a tak se dal na zbojničinu. Jen pro jistotu, pro případ, že by se třeba někdo z vnuků našich čtenářů rozhodl jít v jeho stopách a učit se zbojničinu – podobně jako jeho slovenský kolega Jánošík skončil i Ondráš na popravišti…

Údolí Satiny znali už průkopníci turismu
Kdo ví, jestli zbojníci už v té době nabírali vodu z blízkého pramene, který dnes hojně využívají turisté při svých cestách k vrcholu Lysé hory. Dnes se tomu místu říká U korýtka a voda je tu opravdu lahodná. Masív Lysé hory je prošpikován jeskyněmi, v nichž je prý dodnes uschován Ondrášův poklad…

Nevím, jestli poklad najdete, ale každopádně doporučuji navštívit jiný klenot zdejších hor – v kaňonu pod cestou se skrývá jedno z nejmalebnějších míst Beskyd – vodopád na říčce Satině. Vede k němu strmá a kluzká pěšina, takže opravdu opatrně! Říčka tu vytvořila síť tůní, záhybů a malých vodopádů a proto už v devatenáctém století si toto místo objevili průkopníci dnešní turistiky. Přesto sem, naštěstí, mnoho dnešních turistů nechodí, takže je tady zatím docela klid.

Výhled z Medvědí skály
Po starých kamenitých cestách se vydáte vzhůru, ale až na vrchol Lysé hory tato trasa nevede. Čeká vás další zajímavost, a to ještě jedna skála, tentokrát zvaná Medvědí.  Přestože opravdoví znalci Beskyd říkají, že je odtud jedna z nejhezčích vyhlídek, mnoho turistů ji nezná. Leží totiž mimo běžně značené turistické trasy, takže vás sem zavede symbol medvídka nakresleného jako turistická značka na stromech. Značku zavedli místní podnikatelé, hospodští a hoteliéři, aby návštěvníky Beskyd provedli méně známými místy. Odměnou vám budou výhledy na horu Smrk a obec Ostravice.

Pokračovat můžete přes Malenovice, nad kterými se tyčí barokní kostel. Pokud jste milovníky výhledů a fotografií zvaných „panoramata“, doporučuji se k tomuto kostelu vydat.

 

 

 

 

cestování Česko
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.