Místo mého srdce: Štěchovice, Masečín
FOTO: autor

Místo mého srdce: Štěchovice, Masečín

20. 3. 2017

I když jsem rozený Pražák ze Žižkova, od mládí jsem s rodiči jezdil do divoké přírody kolem Vltavy, kde jsou skály a lesy. Je to typické okolí jednoho z nejznámějších center českého trampingu - Štěchovic.

Štěchovice se nacházejí dvacet kilometrů na jih od Prahy. V současné době je to jedna z hlavních bývalých i současných rekreačních oblastí pro obyvatele hlavního města. Je pravda, že divokou řeku s pověstmi opředenými Svatojánskými proudy už tady nenajdete, ale krásná příroda v okolí Štěchovic láká prakticky po celý rok. Díky kopcovitému terénu a množství přírodních překážek zde nevznikly větší dopravní tepny a příroda zůstala ušetřena destrukcí civilizačních vlivů. Dokonce i železnice se tomuto místu vyhnula. A tak nezbývá nic jiného než vzít batoh na záda a vyrazit poznávat ty nejkrásnější kouty v okolí pěšky po mnoha turistických stezkách.

Svatojánské proudy byly v minulosti jedním z nejnebezpečnějších míst na trasách vorů. Na vysoké skále nad těmito pověstnými peřejemi hledal inspiraci také Bedřich Smetana při komponování symfonické básně Má vlast, Divoké peřeje s přehradou zanikly, ale rozeklané a příkré skály, pokryté lesy a osamělými chatami či vilkami, nad vodou zůstaly. A právě lesy a po skalách nad vodní hladinou vede naučná stezka Svatojánské proudy.

Vysoko nad Vltavou jsou husté lesy, dříve nazývané Hvozdy. Odtud je i název osady, patřící ke Štěchovicím, kam jezdím do své malé vilky uprostřed lesů. Říkám tomu můj "malý ráj" na zemi. Dnes Hvozdy patří pod část Štěchovic zvanou Masečín. První zmínka o  Masečíně je až z roku 1310.  V současné době je Masečín rychle se rozvíjející částí s výstavbou nových rodinných domků.

V blízkosti mého domova je nově postavená koňská farma, kde je možnost ubytování i stravování.O Štěchovicích by se toho dalo napsat mnoho, dominantu tvoří obloukovitý most ...

Pokud budete chtít Štěchovice navštívit, jeďte známým Posázavským pacifikem do Davle, kde můžete přestoupit na autobus do Štěchovic.  

Místo mého srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.