Zázračné účinky neprůstřelné kávy? Ne, jen marketingová bublina!
FOTO: pinterest.com

Zázračné účinky neprůstřelné kávy? Ne, jen marketingová bublina!

26. 3. 2017

Už jste zkoušeli „neprůstřelnou“ kávu? V originále se nápoj jmenuje Bulletproof Coffee a jeho podstatou je káva připravená ve frenchpressu a následně vyšlehaná s bohatou dávkou přepuštěného másla a kokosovým olejem.

Má to být nejenže lahůdka, ale přímo zázračná potravina, která vás nabije energií a silou na celý den, a ještě navíc nastartuje váš mozek k neuvěřitelným výkonům. Také vám rovnou zlepší metabolismus a funkci hormonů, aktivuje geny mládí (!) a pomůže zhubnout, eliminuje hlad a chuť na sladké, podpoří soustředění, učení a rozhodování. A ano, samozřejmě je to také efektivní detoxikační prostředek. Detoxikace je, jak věří všelijací alternativci, všelék na jakýkoliv neduh organismu.

Neprůstřelná káva je hitem po celém světě a už i v našich končinách tomuto elixíru propadla řada lidí. Lékaři i další odborníci na výživu se chytají za hlavu.

„Tato káva má být něco jako energetický nápoj, ale je to nesmysl bez jasných medicínských dat,“ upozorňuje profesor Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti JEP. Kromě vydatné dávky energie totiž takto připravená káva nemůže a ani nemá slíbené přínosy.

Tento nápoj není ničím jiným než skvělým marketingovým tahem a kšeftem. Jeho tvůrce, Američan Dave Asprey, který sám sebe označuje podnikatale, investora, autora či biohackera, ať už to znamená cokoliv, před časem bojoval s obezitou. Jeho váha totiž značně přesáhla metrák. A pak objevil neprůstřelnou kávu. Inspiroval se přitom u Tibeťanů, kteří si máslo z mléka jaků přidávali do čaje již odpradávna. Díky kávě se mu prý podařilo razantně zhubnout, a nejen to. Asprey, který si na tomto šikovném marketingovém taháku založil celý byznys, pochopitelně doporučuje, aby si lidé u něj koupili speciální zrnkovou kávu, speciální máslo a speciální MCT oleje.

I v našich podmínkách se již začaly podobné výrobky rozšiřovat, cílí především na příznivce tzv. paleo diety. Například na e-shopu nutric.cz lze pořídit výhodný set bulletproof kávy (200 g) za 377 korun. Podle Aspreyho je normální káva přeplněna „toxiny“, které „vás okrádají o vaši duševní bystrost,“ zatímco „čistá káva vám pomůže v boji proti rakovině a nabije vás antioxidanty“, propůjčí vám „sílu lva a skálopevné soustředění“ a „naprogramuje“ vaše tělo, aby „díky postupnému spalování tuků získávalo energii po celý den“, a umožní vám „zhubnout o 45 kilo i bez cvičení“ a také „zvýší vaše IQ až o 12 bodů“. Později sice některé z těchto slibů zrelativizoval, případně vypustil zmínku o rakovině, ale každému jen trochu soudnému člověku musí být jasné, že obyčejné kafe přeplněné tuky těžko může zvládnout vše výše uvedené.    

Neprůstřelnou kávu si mají její konzumenti dávat ráno na místo snídaně. Jak ale na slovenském webu Lovci šarlatánov upozorňuje nutriční terapeutka Judita Páleníková, tuk v tomto nápoji není komplexním zdrojem vitamínů a minerálních látek a nenahrazuje snídani rozumně vyskládanou ze všech makroživin. „Někteří lidé tuto kávu využívají na „optimalizaci“ metabolismu, ale metabolismus není to jediné v našem těle, na čem by nám mělo záležet. Kdo nám optimalizuje nejdůležitější orgány v těle, jestliže naše strava nebude mít dostatek všech makro a mikroživin?“ ptá se Páleníková. Spočítala také, jaký je energetický přínos tohoto nápoje. Dva šálky kávy každý ochucený jednou lžící másla a jednou lžící oleje představují 441 kcal, žádné sacharidy a vlákninu, 1g bílkovin, 51g tuků (z 80% jde o nasycené mastné kyseliny).  

Příjem mastných kyselin neboli živočišných tuků je však podle výživových doporučení vhodné omezit na maximálně deset procent z celkového denního energetického příjmu, tj. 20 gramů denně. Vysoká spotřeba těchto tuků totiž zvyšuje hladinu cholesterolů v krvi a tím vede k vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Jenže při vypití dvou šálku neprůstřelné kávy si do těla vpravíme rovnou 41 gramů těchto ne příliš vhodných tuků.   Washingtonský lékař Karl Nadolsky popsal před časem studii svého 39tiletého pacienta, který v minulosti netrpěl žádnou z kardiovaskulárních chorob. Pravidelné pití bulletproof kávy mu ovšem razantně zvýšilo hladinu cholesterolu a apolipoproteinu B (zvýšená koncentrace tohoto proteinu může rovněž ukazovat na řadu onemocnění) na rizikovou úroveň.

„Nejděsivější na tom podle mě je, že je to nový trend zavádění velkého množství tuků (konkrétně nasycených mastných kyselin) do stravy za pomoci různých líbezných motivačních neologismů, jako jsou biohacking, optimalizace metabolismu, či mentální mlha. Zní to velmi odborně a v podstatě to svým způsobem odborné je – pokud se bavíme o obchodě a marketingových strategiích. Nechci nikomu brát iluze, ale toto není žádná medicína budoucnosti, žádný objev, který změní pohled na výživu člověka, žádná revoluce ve stravovaní,“ uzavírá Judita Páleníková. 

káva zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.