Sardinie: Smaragd Středomoří je rájem surfařů, politiků a celebrit
Fotografie: Shutterstock

Sardinie: Smaragd Středomoří je rájem surfařů, politiků a celebrit

29. 3. 2017

Na nedotčenou přírodu a skvělou gastronomii láká své návštěvníky nejmalebnější a druhý největší ostrov ve Středomoří. Sardinie bývá vyhledávaným cílem řady známých tváří, neboť tu najdou během dovolené dostatek soukromí.

O tom by mohl vyprávět zlatý slavík Karel Gott či fotbalová legenda David Beckham. Smůlu měl pouze bývalý premiér Mirek Topolánek, když se nechal pozvat do Berlusconiho letního sídla a zachytil ho při tom paparazzi v indiskrétní situaci.

To však normálnímu smrtelníkovi nehrozí. Většina z nás se tu může nechat bezstarostně omývat mořskými vlnami, chytat bronz nebo se věnovat cestování po ostrově. Svou mnohotvárností si Sardinie podmaní každého a jen těžko hledáme slova, kterými bychom popsali krásy zdejší přírody i staveb postavených v naprosté harmonii se zdejší krajinou.

dve.png

 

Stojí za to půjčit si auto a ostrov si projet. Objevíte nejen zapomenuté pláže bez hotelových komplexů, tudíž i bez lidí, ale také spoustu památek, které vypovídají o pohnuté historii tohoto území.

tři.png

 

Smaragdové pobřeží, značka luxusu
Snad nejznámějším místem, které se stalo symbolem luxusu, je Smaragdové pobřeží (Costa Smeralda).

čtyři.png

Na tomto severovýchodním cípu ostrova se žulové útesy tyčí nad písčitými plážemi a členité pobřeží s mnoha ostrůvky nabízejí neobyčejné pohledy na průhledné moře. Po celodenním „dolce far niente“ či aktivním sportování přijdou vhod restaurace, kavárny i malé hospůdky, kde každý nalezne svou oblíbenou kuchyni. Nechybí ani krámky se suvenýry či zdejšími typickými produkty.

Malá Barcelona na Korálové riviéře
Hojně navštěvovaný je i severozápad ostrova. Zamilují si ho především ti, kteří chtějí obdivovat jak neobyčejné přírodní scenérie, tak i historická zákoutí. Městečko Alghero, založené Janovany a později dlouho ovládané Katalánci, se pyšní původním historickým centrem obehnaným opevněním.

pět.png

 

Po hradbách lze podnikat romantické procházky a pozorovat západ slunce. Přezdívá se mu „Malá Barcelona“, neboť se zde stále mluví katalánsky. Alghero leží uprostřed Korálové riviéry s dlouhými písčitými plážemi. Lodí se můžeme vydat do Neptunovy jeskyně a pozorovat vysoko se tyčící výběžek Capo Caccia.

Neptunova jeskyně.png

 

Z výběžku Capo del Falcone v oblasti města Stintina je na dohled ostrov Asinara, který je dnes sice přírodní rezervací, ale dříve sloužil jako vězení. Dnes tady už vyhnanci nejsou, ale setkáme se zde s endemickými rostlinami i živočichy. Žije tu například oslík bílý, po němž je ostrov vlastně pojmenován.

sedm.png

 

Směrem na jih
Kdo vyhledá pláže blízko hlavního města Cagliari na jihu ostrova, určitě si všimne, že v nedalekých soliskách je od roku 1993 k vidění další rarita – růžový plameňák.

8. shutterstock_559675462.jpg

Dostanete se tam přes vnitrozemí ostrova, které je téměř neobydlené (na 1 km2 připadá pouze 69 obyvatel). Kopcovitá krajina s bujnou vegetací může být lákavá pro zvídavé turisty, kteří chtějí prozkoumávat člověkem nedotčená místa. Alespoň občas je dobré vzdálit se od pobřeží. Narazíme na tzv. nuragy, což jsou stavby kuželovitého tvaru vybudované z pravidelně opracovaných kamenů, v nichž žili původní obyvatelé ostrova (např. Santu Antine v Torralbě).

devet.png

Gastronomické zážitky Zdejší kuchyně je poměrně jednoduchá a založená na rybách. Většina z nich se chytá spíše v jezerech, která ústí do moře, takže tam ve smíšené vodě žijí neobvyklé druhy ryb, například cípal (muggine). Ten se stal vyhlášeným díky specialitě, která se z něj vyrábí. Z mlíčí těchto ryb se zpracovává skutečná lahůdka – bottarga.

deset.png

A k ní si nezapomeneme poručit sardské víno, například bílou odrůdu Vermentino. Z pšeničné mouky – semoly, kvásku a vody se vypracovává těsto na typický chléb, který odpradávna přikusovali pastevci ke svým pokrmům.

Lákavá špička italské botičky
Na druhé straně Tyrhénského moře má ale Sardinie a její úžasné pláže velkou konkurenci – Kalábrii, tak trochu bohem zapomenutý kraj jižní Itálie. Avšak pro turisty, kteří vyhledávají nové zážitky, je to hotový ráj.

jedenact.png

Kdo se sem jednou vypraví, nebude litovat. Špička pověstné italské „botičky“ je ze západu omývána Tyrhénským mořem, které je klidné, takže přeje turistům vyhledávajícím relax na bílých písečných plážích. Na východě u Jónského moře naopak pofukuje vítr, který vytváří výborné podmínky pro vodní sporty. Za Messinskou úžinou na západě je to pak jen skok na Sicílii. Kalábrijský poloostrov nemá vůbec žádný průmysl, ale naopak dlouhé členité pobřeží, a jsou zde výborné podmínky pro milovníky potápění. Pitoreskní městečka a vynikající kuchyně začínají lákat turisty. Kraj je pověstný výrobou olivového oleje – je na druhém místě v Itálii. Přírodní podmínky přejí také vinné révě a citrusovníkům.

dvanact.png

Dokonale křišťálové moře
Nejkrásnější část Kalábrie je cíp Capo Vaticano u Tyrhénského moře. Vysoká skaliska a romantické zátoky s malými plážemi nabízejí možnost koupání v křišťálové vodě.

trinact.png

Zvláště v září si tu můžete užívat naprostého klidu. Nenechte si ujít návštěvu historického města Tropea, kde se po celodenním koupání můžete kochat místním koloritem v uličkách, které lákají k posezení v tavernách i nákupu suvenýrů. Kalábrie má subtropické klima a slunečné počasí s příjemně vysokými teplotami panuje i mimo hlavní sezonu. Na Sardinii trvá léto bez srážek až do října. Program zájezdů cestovní kanceláře Delfín travel nabízí to nejlepší z těchto italských destinací – dovolenou u moře, které čistotou snese srovnání s Karibikem, a zároveň poznávání historie a jedinečné přírody.

ctrnact.png

cestování Itálie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%