Budapešť vonící kávou a luxusem
FOTO: Petr Žižka

Budapešť vonící kávou a luxusem

31. 3. 2017

Stále oblíbenější jsou výlety do míst, kde se dá nejen toulat krajem, ale též posedět nad dobrým jídlem. Mnoho lidí vyhledává odpočinek v termálních lázních. Někdo rád cestuje za poznáním historie. To vše a mnoho dalšího lze najít na výpravě do jediného místa – metropole na Dunaji. Zajeďte si do Budapešti.

Budapešť je v myslích nejednoho cestovatele opomíjeným místem. Člověk může mít dojem, že už v Maďarsku byl a ve snaze poznávat stále nová a nová místa hledá atraktivnější výlety. Ale ruku na srdce – nebyli jste v Maďarsku naposledy před třicet lety, kdy se jinam, než do zemí „východního bloku“ málokdo dostal? Pokud si na tuto otázku odpovíte kladně, je hlavní město Maďarska ideálním tipem třeba na prodloužený víkend.

Město s honorem dávné monarchie
Budapešť je město s bohatou historií. Lidé zde bydleli už v době kamenné. Přibližně sto let po Kristu rozložili Římané na břehu Dunaje město zvané Aquincum. Největší rozkvět, který je vidět do dnešních dnů, město zaznamenalo v době Rakousko-Uherské monarchie, kdy se města Pešť a Starý Budín spojila v dnešní Budapešť. Město se snažilo vyrovnat Vídni a v mnohém ji dokonce předstihlo. Například zdejší metro bylo první na evropském kontinentu - starší metro jezdí podzemím jen v Británii).

Nejstarší trasa budapešťské podzemky je označena jako M1 a v mapách je nakreslena žlutě. Vagony, stanice a celá atmosféra návštěvníka vrátí do konce 19. století. Rozhodně stojí za to projet se vláčkem, který připomíná spíše koňku, než metro, jak ho známe z Prahy. Jestliže Prahu můžeme označit za město malebné, Budapešť je metropole, jež si zaslouží přívlastek honosná. Doslova z ní dýchá lesk a luxus kdysi slavné monarchie. Dnešní Maďarsko hodně dbá na to, aby historické budovy byly ve výborném stavu. Je až s podivem, jak kamenné zdi starobylých paláců září čistotou. Jako kdyby je postavili včera. Jedním z míst, které nelze při návštěvě města pominout, je hrad nad Dunajem. Královský palác, který je součástí hradu, je jedním ze symbolů Maďarska.

Po procházce je čas na relax
Co by to byl výlet do Maďarska bez toho, abychom se po procházkách nenaložili do typických termálních lázní? Co příroda nedala této zemi v podobě hor, to jí dala v bohatství léčivých podzemních vod. Termální koupaliště k návštěvě Maďarska patří stejně jako uherský salám nebo tokajské víno. Maďaři umí žít a jejich obliba v lázních to jen dokládá. V Budapešti najdete několik rozlehlých lázeňských komplexů, některé byly založeny už v době Osmanské říše.

Budapešť je plná příjemných malých kaváren a zdejší sladkůstky jsou vskutku jiné, než je známe z našich cukráren. Některé podniky mají bohatou historii a píše se o nich i v průvodcích. Jednou z takových je cukrárnička Ruszwurm nedaleko Královského paláce. Dejte si místní specialitu – kávu s pálenkou z třešní a makový štrůdl. Pošle vás to do úplně jiného světa, světa klidu a dnes už skoro nevídané pohody. Kavárna voní dobrotami a biedermeierovskou atmosférou Rakousko-Uherského mocnářství. Jako celá Budapešť…

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.