Žijí mezi námi
Ilustrační foto: pixabay.com

Žijí mezi námi

11. 4. 2017

Poměrně často se z médií dovídáme o případech okrádání důvěřivých důchodců protřelými individui. Tito novodobí loupežníci jsou popisováni jako neznámí lidé, kteří se pod nějakou záminkou vetřou do domácností starých lidí, peníze z nich buď vymámí, nebo odvedou jejich pozornost a o úspory je rovnou okradou. Rady, abychom neotevírali cizím lidem a nenechali se obalamutit, se často míjí účinkem. Jsou totiž okolnosti, při kterých nám nezbývá nic jiného, než cizí osobu do domu či bytu vpustit. Něco se pokazí, potřebujeme opraváře. Sehnat jej může být velký problém a také velké riziko, že padnete na filutu, který vás oškube jako slepici. Stalo se mi to dvakrát. V prvním případě se jednalo o instalatéra, který se sám nabídl, že odstraní drobnou závadu, které si všiml, když firma v domě pracovala na výměně stupaček. Neopomněl požádat, abych o jeho "pomoci" pomlčela před jeho nadřízeným a spolupracovníky.  Nabídnutá pomoc mě přišla hodně draho, ale nedejte dvoumetrovému hromotlukovi, oč si řekne, když jste s ním sama v bytě. V druhém případě jsem dopadla ještě hůř. Byl mi doporučen Ferda mravenec - práce všeho druhu. Na první pohled dobrák, ochotný, šikovný, skromný (!). Pomohl jednou, dvakrát k mé spokojenosti. Ani on si na mě nemohl stěžovat. Vždy jsem mu zaplatila víc, než o kolik si řekl. Také jsem ho doporučila několika svým známým, u nichž také nepřišel zkrátka. Mladý muž zřejmě dospěl k přesvědčení, že důchodkyně si žijí nad poměry a nevědí co s penězi, když tolik přeplácejí. Nejdříve si půjčil dvousetkorunu. Důvěryhodně to pochopitelně nezapůsobilo, ale měl dodělat práci, tak jsem ji odečetla od následující platby. S jídlem roste chuť. Pod záminkou, že si potřebuje něco přeměřit, přičemž u sebe neměl ani tužku, ani papír, natož pomůcku na měření, půjčil si rovnou tisícikorunu, prý aby rodina do konce měsíce neumřela hlady. Rodina hlady neumřela, ale tisícovku jsem už neuviděla. Dlužníka ano, když si pod jinou záminkou hodlal půjčit další peníze. To už neuspěl. Neuspěl ani u paní, která mi ho původně doporučila, protože jsem ji stihla včas varovat. Tu se opakovaně pokoušel vlákat do auta a odvézt ji k bankomatu, aby peníze "na půjčení" vybrala z účtu, když v peněžence momentálně nemá. Odolala. U mě práci nedokončil, dluh nevrátil, na upomínky nereagoval. Tisícovku jsem oželela. Za chyby se platí, tedy i za přílišnou důvěřivost. Proč jsem se rozhodla o svých špatných zkušenostech napsat? Jako varování. Podvodníky, vžilo se označení "šmejdi", nemusí být vždy neznámí lidé. Žijí mezi námi, tváří se jako dobráci, jen svědomí jim chybí.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%