Alkohol, káva a slinivka

Alkohol, káva a slinivka

20. 7. 2014

Zpráv o prospěšnosti pití kávy se objevuje hodně, většina ale zapomene varovat, že jsou výjimky: povzbuzujícímu nápoji by se měli vyvarovat lidé trpíci nemocemi slinivky. Britští vědci zjistili, že káva brzdí negativní vliv alkoholu na tento důležitý orgán.

Akutní zánět slinivky (pankreatitida) dostavující se po přemíře alkoholu nebo tučné stravy, je stav ohrožující život pacienta. Už dříve si lékaři všimli, že riziko jeho vzniku snižují nápoje s obsahem kofeinu. Vědci z University of Liverpool odhalili mechanismus tohoto jevu. Doufají, že to pomůže vyvinout účinný lék na některé choroby slinivky.

Profesoři Ole Peterson a Robert Sutton zjistili, že alkohol nebo tuky poškozují buňky slinivky, pokud je v orgánu nízká hladina kyslíku. Přitom dochází k uvolňování vápníku z buněčných zásobáren a současně k poškození mitochondrií dodávajících za normálních podmínek buňce energii k jeho odstraňování. Přemíra vápníku v cytoplasmě vede k rozpadu bílkovin a k destrukci buněk tvořících slinivku.

„Zjistili jsme, že kofein v kávě a dalších nápojích způsobuje uzavření kanálků, kterými se vápník uvolňuje do buňky,“ objasňuje profesor Petersen. Současně ale upozorňuje, že "kofeinový efekt" je poměrně slabý a navíc užívání této látky má pro pacienta jiná rizika.

„V současnosti neexistuje specifický lék proti pankreatitidě,“ pokračuje Petersen. „Hledáme proto látku, která by působila stejným způsobem jako kofein, ale silněji a bez vedlejších účinků. Současně doufáme, že naše objevy budou varováním před alkoholovými flámy.“ Výzkum izolovaných buňek slinivky totiž ukázal, že destruktivní působení alkoholu je do značné míry nevratné.

alkohol káva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%