Tip na výlet: Národní památník odposlechu
Foto: autor

Tip na výlet: Národní památník odposlechu

12. 4. 2017

Začneme ve výchozím místě celé lokality, městečku Lipnice nad Sázavou. Lipnice je neodmyslitelně spojena se spisovatelem Jaroslavem Haškem, který přišel na Lipnici roku 1921 s malířem Jaroslavem Panuškou. Dorazili přímo do hostince U České koruny. Tam Hašek nějakou dobu bydlel, psal, popíjel a setkával se s místními lidmi. Dodnes je hostinec u České koruny vyzdoben řadou rekvizit z doby Haškova působení. Interiér má opravdu stylovou atmosféru a v kuchyni vaří pravnuk Jaroslava Haška.

V Lipnici se setkáme s připomínkou Jaroslava Haška na každém rohu. Má zde svou sochu, bystu, pamětní desku. Je pochován na místním hřbitově a v městečku je jeho památník, v domě, který obýval se svou ženou Šurou.

Uprostřed obce můžeme navštívit Lipnický hrad. Byl založen kolem roku 1310 a je ukázkou mohutné hradní gotické architektury. Hrad má bohatou historii spojenou s mnoha významnými šlechtickými rody a býval i hradem královským.

Pár metrů pod hradem stojí zajímavý kostel svatého Víta, vybudovaný jako gotický, s pozdějšími barokními úpravami.
Ještě o něco níže, ale stále v centru obce, mají lipničtí letní amfiteátr. Konají se v něm koncerty, festivaly i divadelní představení.
V lesích kolem Lipnice je poházeno množství opuštěných zatopených lomů. Zmíním se jen o jednom, tzv. Trojce, jeden a půl kilometru severně od Lipnice, kde se místní i nemístní koupou. Koupání krásné ale na vlastní nebezpečí, kamenitý přístup do vody, vysoké kamenné stupně, ostré hrany. I tak stojí za vidění.

A nyní ústřední téma výletu, Národní památník odposlechu.
Jsou to tři reliéfy vytesané do lomových stěn, nad hladinu zatopených lomů, v lesích okolo Lipnice. Jsou nazvány Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči. Projekt vedl sochař Jaromír Dvořák, práci prováděla skupina kameníků a žáci Kamenosochařského střediska Lipnice nad Sázavou. Mecenášem vytvoření památníku je Richard Hašek, vnuk spisovatele Jaroslava Haška. Reliéfy jsou v nadživotní velikosti a jsou velmi působivé. Památník byl vytvořen na paměť špiclování za bývalých režimů. Ta symbolika skulptur v kontrastu s umístěním ve volné krajině je, podle mne, výjimečně zajímavá. Zatopené lomy jsou i samy o sobě vděčným krajinným prvkem, je na nich dobře pozorovatelné, jak si příroda bere zpět to, co jsme sami přetvořili. Reliéfy dávají místům další rozměr. Okruhem památníku nás provede dobře značená trasa, která začíná před Hostincem U České koruny. Trasa je dlouhá asi pět kilometrů, ale místy je to cesta nelehká, kamenitá. Doporučuji trekkingové hůlky.

Občerstvení, ubytování:
Hostinec U České koruny, tradiční česká kuchyně, stylová atmosfera. Příjemné posezení na terase. Je vhodné ověřit otvírací dobu, někdy bývá otevřeno jen o víkendech. Ubytování nutno rezervovat dlouho předem.

Dopravní spojení:
Autobus z Havlíčkova Brodu.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%