Hrátky s češtinou - Jelito jako jelito
Foto: archiv autorky

Hrátky s češtinou - Jelito jako jelito

17. 4. 2017

Milovníci češtiny, pojďme si opět hrát.

Blíží se červnový íčkový víkend a já mám pro vás úkol.


Využijeme toho, že slovo může mít víc významů.
Kohoutek patří ke slepičce nebo nad umyvadlo.
Koruna stromu je určitě cennější než mince.
Placka i60 má s bramborovou plackou společný tvar.
Tak teď k tomu hraní.
Vyberte si několik slov, která mají dvojí význam.
Vymyslete krátký příběh o několika větách, kde se budou vyskytovat slova z vašeho výběru, ale použijete je právě v jejich druhém významu. Příběhy si přečteme v Rožnově.

Jako vzor poslouží ukázka, kde v příběhu použiju masné a uzenářské výrobky, na kterých bychom si vylámali zuby.

Naše mladá sousedka je pěkná kost. Občas si ve snách představuju nějakou naši společnou slezinu. Proti ní jsem buřt samé sádlo, ale aby mě to udělalo štíhlejším, nechal jsem si zastřihnout slušivé kotlety. Ten její slizký had se přes nějakou tlačenku dostal až na ministerstvo, kde si jen válí šunky. Večeřel jsem zrovna květákový mozeček a prozpěvoval jsem si Zelenaj sa bůčku, pěkně pomalučku..., v televizi Funés Křidýlko nebo stehýnko... , když jsem zaslechl na chodbě svíčkovou bábu z přízemí, jak volá za odcházejícím sousedem, aby si dal pozor na sněhové jazyky. Soused pryč - konečně příležitost pro nadrženého bejčka. Popadl jsem ulomené koleno potrubí a jen tak ve slípkách zazvonil na sousedku, že bych potřeboval pomoc jejího manžela, a významně jsem zamrkal. To kuře mělo na sobě svůdný župánek s králíčky, pod kterým jen slepý by mohl nevidět kůzlátka a řeklo, že manžel není doma, ale jestli potřebuju půjčit nějaký vercajk, je v krokodýlí brašně za dveřma v ložnici. A prý ať se nezlobím, že má zrovna napuštěnou vanu a šup, zapadla do koupelny. Pokoušel jsem se s čiperkou veverkou navázat hovor přes dveře. Básnické střevo zrovna nejsem a napadaly mne takové kraviny, jako jestli má žlutou kachničku či jestli ve vaně plave prsa či ouško. Ta husička nějak nepochopila mé úmysly, tak jsem to vzdal. Otevřel jsem dveře do jejich ložnice, zahrabal v brašně a píchl jsem se o nožík rybičku. Sedl jsem si na okraj postele a vysával krev a najednou se to se mnou zhouplo. Páni, oni mají vodní lůžko. Jenže já tele do něj zapadl a nemohl se vyhrabat ven a k dovršení všeho se najednou vracel její manžel se džbánkem piva z hospody U biskupa. Já polonahý v jejich posteli, manželka v koupelně...Veškeré vysvětlování bylo marné. Ten její řízek rozzuřený jak divočák mi naložil na hřbet pěkně sekanou a teď si dávám ledové obklady na jelita.

Foto:uzenářství Ježek

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%