Číňané bohatnou. Avšak
zároveň rychle tloustnou

Číňané bohatnou. Avšak
zároveň rychle tloustnou

18. 8. 2012

V Číně, kde sportovní aktivity nejsou příliš populární a nadváha je znakem bohatství, vzrostl počet obézních obyvatel z nuly v roce 1980 na 100 milionů v roce 2009. Uvedl to čínský týdeník The Economic Observer.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má Čína v absolutních číslech nejrychleji rostoucí počet obézních na světě. A není to jen tím, že Čína je nejlidnatější zemí světa. V roce 1980 byl obézní člověk v této zemi k vidění jen zřídka. V roce 2005 už ale bylo obézních 18 milionů a do konce roku 2009 dosáhl jejich počet 100 milionů.

Podle závěrů výzkumu čínské Akademie věd a americké univerzity v Severní Karolíně lze nástup obezity vysvětlit několika faktory. První z nich je kulturní: většina Číňanů nepovažuje cvičení za něco, co by zlepšovalo kvalitu jejich života. Děti přitom tráví velkou část svého času sezením v lavicích a dospělí pracují přesčas ve snaze uspět v kariéře.

Výzkum, který se uskutečnil v roce 2010, navíc ukázal, že 22 procent rodičů dětí s normální váhou se domnívá, že jejich potomci jsou podvyživení. Děti s nadváhou jsou považovány za dobře stavěné. Podle jiné statistiky se na váze podepisuje i úroveň dosaženého vzdělání, přičemž účinky se liší podle pohlaví. Zatímco je jen málo vzdělaných žen, které by vykazovaly nadváhu, u mužů je tendence opačná. Podle některých je tomu tak proto, že stále mnoho Číňanů věří, že být oplácaný znamená být bohatý.

Svou roli v životním stylu hraje také televize a reklamy v ní vysílané. Záběry kalorických bomb a jídla bohatého na protein významně ovlivňují stravovací návyky a to zejména mládeže. Zároveň s tím, jak Číňané bohatnou, se jejich jídelníček radikálně mění. V uplynulých deseti letech se zdvojnásobila spotřeba hovězího či zmražených produktů, tedy pokrmů, které obsahují skryté tuky, cukry a škrob.

Přejímání západního stylu stravování má i jiné dopady na tradiční čínskou kuchyni. V osmi největších čínských městech se 50 procent populace stravuje v řetězcích rychlého občerstvení. Jejich roční obrat se nyní pohybuje kolem 15 miliard dolarů. Zhruba 21 procent z nich zastupuje řetězce ze Západu, které nejčastěji oslovují klientelu ve věku do 25 let. Obezita se tak stává problémem především mladé generace. V Pekingu a Šanghaji bylo podle čínského ministerstva zdravotnictví diagnostikováno každé páté dítě jako klinicky obézní.

Nárůst počtu obézních také znamená zvýšení počtu onemocnění, které s sebou obezita přináší. To bude mít dopad na čínský zdravotnický systém. Jednou z hrozeb je cukrovka. Podle WHO vzroste do roku 2050 počet diabetiků druhého stupně natolik, že jejich léčba bude stát většinu peněz ze zdravotního systému.

Smutným příkladem možného vývoje je pro Čínu Británie, kde žije v přepočtu na obyvatele nejvíce obézních lidí. Podle britského odborníka na obezitu Tonyho Leedse budou do roku 2015 stát britský zdravotní systém nemoci způsobené obezitou šest a půl miliardy liber ročně. K tomu je třeba připočíst nepřímé náklady v hodnotě 27 miliard liber za rok způsobené sníženou produktivitou.

Podobně hrozivá čísla přicházejí z USA, kde má nadváhu nebo je obézní jedna třetina obyvatelstva.

Čína je dnes na dobré cestě zopakovat si anglo-americkou zkušenost, která přivedla zdravotní systémy těchto zemí na pokraj kolapsu. Výskyt diabetu v populaci nad dvacet let byl v Číně v roce 2010 9,7 procent. Čína se tak dostala na druhé místo za Spojené státy, které mají v populaci 10,7 procent diabetiků.

Čína
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.