Tip na výlet: Mikulov
FOTO: autorka

Tip na výlet: Mikulov

22. 4. 2017

Pokud se zajímáte o historii a architektonické památky, objevujete rádi přírodní krásy nebo jste milovníky dobrého vína, tak to vše naleznete v Mikulově a jeho okolí. Město leží na jižním okraji Pavlovských vrchů asi 50 km od Brna a v blízkosti rakouské hranice.

Na počátku 12. století byla založena trhová osada, která byla v roce 1410 povýšena na město. V průběhu staletí se zde setkávají kultury katolická, židovská a novokřesťanská a vzniká velké množství jedinečných památek. Na http://www.mikulov.cz/turistika/predstaveni-mesta/  naleznete přehled památek a jejich historii.

Ubytování jsme si zajistili v penzionu Markéta, který se nachází v klidné lokalitě města Na hradbách. Z terasy penzionu jsme měli výhled na všechny dominanty města včetně koruny mohutného platanu, který se stal orientačním bodem při našich toulkách. 

Prvním cílem našeho putování byl Svatý kopeček, na který vede nejstarší křížová cesta v českých zemích. Iniciátorem výstavby křížové cesty byl tehdejší majitel mikulovského panství a olomoucký biskup kardinál František z Dietrichsteina (1570–1636). Cestou k vrcholu jsme prošli kolem 14 kapliček a odměnou za výstup byly kvetoucí skály a krásné výhledy na město a jeho okolí. Na vrcholu stojí samostatně zvonice, kaple zasvěcená ochránci před morovou nákazou sv. Šebestiánovi a kaple Božího hrobu. Od roku 1865 se každý rok koná mariánská pouť, kdy je na Svatý kopeček vynášena soška mikulovské madony. Tato tradice byla přerušena pouze během druhé světové války.

Lesem jsme sestoupili k zatopenému lomu u Mariánského mlýna a pokračovali kolem vinic a vinných sklípků k baroknímu zámku, který stojí na skalním útesu a tvoří již několik století nepřehlédnutelnou dominantu Mikulova. Dnešní podobu získal zámek po požáru v roce 1719 za vlády Dietrichsteinů.  V roce 1945 při ústupu německé armády zámek do základů vyhořel a v 50. letech minulého století byl náročně opraven. Nyní je zámek sídlem Regionálního muzea v Mikulově a nachází se tu několik expozic. Z terasy zámku jsme vyfotili  Kozí hrádek, který zabezpečoval ochranu zámku. Pokud na věži vlaje vlajka, je možný vstup.

Po terasách zámku a kolem synagogy jsme se vrátili na náměstí. Zde jsme obdivovali sgrafitový dům U Rytířů, kašnu, sousoší Nesvětější trojice, hrobku Dietrichsteinů, kanovnické domy a kostel sv. Václava, který je nyní opravován.

Cílem večerní vycházky mezi vinicemi byl pruský vojenský hřbitov. V roce 1866 pruští vojáci po vítězném tažení proti Rakousku obsadili Mikulov a zde zemřeli na choleru.

Starobylý Mikulov stojí za návštěvu. Ale jeden den je málo. Nebyli jsme na žádné prohlídce, nenavštívili jsme židovský hřbitov, Kozí hrádek a žádný vinný sklípek. Snad se někdy vrátíme. Pokud máte zájem, můžete se projít Mikulovem v mé fotogalerii.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%