Ceny horských apartmánů
poklesly téměř na polovinu

Ceny horských apartmánů
poklesly téměř na polovinu

30. 12. 2011

Máte-li dost volných peněz a už se nechcete dívat, jak mrzký bankovní úrok ukrajuje inflace, pak stojí za úvahu nákup horského apartmánu. Jejich ceny totiž klesly za poslední čtyři roky bezmála na polovinu. Pokud navíc rádi jezdíte na hory, nemáte chuť nebo čas starat se o klasickou chalupu a přitom vám nevadí horský byt pronajímat, může být taková investice dobrá volba.

„Ceny těchto nemovitostí klesly v průměru o čtyřicet procent. Existují ale i projekty, které za dobu krize zlevnily o 50 až 60 procent,“ říká realitní makléř Jindřich Hruška.

V době největšího boomu dosahovaly ceny bytů v nejžádanějších horských lokalitách Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo Harrachova až 80 tisíc korun za metr čtvereční. Jenže se ukázalo, že v mnoha případech byly předražené a nenašly nové majitele. Do prodeje apartmánů navíc promluvila ekonomická recese. Proto musejí developeři s cenou výrazně dolů. A to může být šance pro movitější seniory, kteří často aktivně tráví volný čas na horách a přitom nechtějí nechat své úspory zahálet.

„Ve většině atraktivních oblastí se dnes ceny apartmánů s rozměry kolem 50 metrů čtverečních pohybují kolem třech milionů korun. Ale přibývají letoviska, kde se dá horský byt pořídit přes milion korun. Do středu zájmu se pomalu posunuly další česká nebo moravská pohoří jako Šumava, Orlické hory, Jeseníky či Beskydy,“ uvádí Hruška.

Příkladem může být Ramzová v Jeseníkách, kde apartmán o ploše 35 m2 vyjde na 1,4 milionu korun. Padesátimetrový byt v Desné v Orlických horách stojí 1,7 milionu a třicetimetrový Na Zlaté vyhlídce v Jánských Lázních už 1,9 milionu korun. Ale v Peci pod Sněžkou lze za posledně jmenované peníze pořídit jen 23 m2 výměry.

Podle realitních odborníků jsou ceny v současné době na dně a neměly by se dále snižovat. S největší pravděpodobností se ovšem nevydají ani opačným směrem, a to i přes zvýšení DPH z 10 na 14 procent od Nového roku. Reálný výnos z investice do horského apartmánu se podle jejich odhadů přitom pohybuje od pěti do deseti procent ročně.

ceny nemovitostí nemovitosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...