Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

19. 8. 2012

Máte chuť na něco sladkého, ale bez nadbytku cukru, tuků a milosrdné k vaší postavě? Mám pro vás skvělý tip na několik vynikajících sladkých dobrůtek, po kterých nemusíte mít výčitky. Nejsou tučné a namísto rafinovaného cukru použijeme zdravý med a javorový sirup. Zkuste při přípravě použít suroviny v bio kvalitě, chutnají lépe.

Jahelník                                

250 g jáhly, 2 vejce, rozinky, slunečnicová semínka, dýňová semínka, rýžové pukance, zakysaná smetana, 2 PL medu, javorový sirup, červený rybíz

Postup:

Jáhly uvaříme ve vodě do změknutí, což trvá asi 10 minut a přidáme špetku soli. Jestliže se voda vypaří, tak ji trochu přilijeme. Uvařené jáhly necháme několik minut odstát a počkáme, až vychladnou. Připravíme směs ze semínek, rozinek a pukanců. Na toto množství jáhel připravte takové množství směsi asi jako obě spojené hrsti, šetřit nemusíte. Surovin, které vám více chutnají, můžete přidat více.

Do vychladnutých jáhel přidáme 2 žloutky, med na doslazení a připravenou směs. Bílky, které nám zbyly, našlehejte a vmíchejte do směsi. Toto „těsto“ přemístěte na malý pekáček nebo zapékací misku, kterou vymažte trochou olivového oleje, stačí kapka, kterou rozmažeme prsty. Pečeme v rozehřáté troubě na 180° C po dobu 30-40 minut. Upečený jahelník poznáte podle zlatavého vršku. Hotový jahelník dozdobíme zakysanou smetanou, která mu dodá tu pravou chuť, pokapeme javorovým sirupem a dozdobíme červeným rybízem.

Meruňková bábovka

Sice tomu říkám „bábovka“, ale peču ji ve formě biskupského chlebíčku. Vy ji můžete klidně péct v bábovkové formě. Tento dezert má tu výhodu, že jej lze připravit bez obsahu lepku, mléčné bílkoviny a cholesterolu. Namísto pšeničné mouky použijeme rýžovou, namísto vajec lze použít rostlinnou náhradu vajec Vajahit, jogurt z kravského mléka lze nahradit za sójový jogurt a to samé i s kravským mlékem, které lze nahradit za sójové (Alpro Soya, nebo Promavel). Bábovka je tím pádem lehce stravitelná, vhodná při intoleranci lepku a laktózy.

Ingredience

3 hrnky rýžové mouky (rýžová je důležitá), 2 vejce (nebo náhrada Vajahitem), 2 hrnky netučného meruňkového jogurtu (lze sójový jogurt), 2 PL meruňkové marmelády nebo pyré, 200 g čerstvých zralých meruněk, javorový sirup, 2 ČL mleté skořice, 1 ČL muškátového oříšku, 2 ČL kypřícího prášku bez fosfátů, 2 šálky nesířených rozinek

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady. Jestliže je těsto řídké, přidáme mouku a jestliže je husté, můžeme použít mléko nebo více jogurtu. Konzistence by měla být tekutá a mírně sladká. Podle chuti můžeme přidat koření. S muškátovým oříškem nakládejte opatrně, je velmi aromatický a má výraznou chuť. Těsto necháme 10 minut odpočinout a dáme péct. Na tento recept používám domácí pekárnu, kde bábovku nechávám péct max. 45 minut, ale lze ji jistě připravit i klasicky v troubě. Formu v tom případě doporučuji lehce vymazat tukem a bábovku péct při teplotě 180 - 200 °C. Poznávacím znamením téměř hotové bábovky je jemně karamelový povrch a její úžasná vůně, která se dostane všude po bytě:-)

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.