Bylo mi padesát. Co na sebe?
FOTO: pinterest.com

Bylo mi padesát. Co na sebe?

1. 5. 2017

Většina žen začne ve věku kolem padesátky řešit stejný problém. Je třeba usilovně sledovat módní trendy a oblékat se tak, aby vypadaly co možno nejmladší? Nebo se naopak oblékat umírněněji než dříve a pečlivě skrývat vady na kráse, které přibývající roky provázejí? Řešení existuje, jenže jej málo žen umí najít.  

Upnutá trička na ramínka, která odhalují povadlou kůži na pažích a špeky na břichu. Zářivé barvy, nápisy, obrázky. Všechno je pestré, lesklé, stejné jako si kupují dvacetileté nebo třicetileté ženy. Vyznavačky tohoto stylu mají jasno: Jsme sice ve věku, kdy bývaly ženy dříve považovány za staré babičky, ale dnešní doba je jiná a klidně si můžeme dovolit vše, co se právě objevilo v obchodních řetězcích s rychloobrátkovou módou.

Béžová nebo vínová barva, často nenápadné květinové vzory. Všechno je volné, plandavé, co nejvíce zahalující postavu. Nositelka vypadá jako v beztvarém pytli. Protože se přece nehodí ukazovat povadlé paže, nohy nebo, nedej Bože, mít výstřih odhalující část ňader. Takto uvažují ženy ve věku kolem padesátky a výše, které naopak zastávají názor, že by se stárnoucí žena měla co nejvíce zahalovat a nevyčnívat z davu. Dámy z první skupiny mají poněkud moc vysoké sebevědomí. Dámy ze skupiny druhé ho mají poněkud nízké. Jak už to bývá, nejlépe je na tom ten, kdo umí najít takzvanou zlatou střední cestu. Platí to v mnoha oblastech života, ale v oblasti módy pro zralé ženy to platí dvojnásob.

Najít ideální cestu je přitom snadné. Módní návrháři a stylisté se shodují, že stačí znát několik základních pravidel, mít trochu zdravé sebekritiky, trochu zdravého sebevědomí, nepodléhat radám kamarádek, neinspirovat se u sousedek. Lepší je nechat si poradit u odborníků, okukovat outfity v luxusních zahraničích časopisech a hledat na internetu snímky úspěšných a uznávaných zahraničních celebrit v letech. Je řeč o zralých ženách po čtyřicítce, které bývají řazeny mezi dobře oblékané. Příkladem jsou třeba herečky Judi Dench, Cameron Diaz, Demi Moore, Jane Fonda. Nebo bývalá modelka Ines de la Fresange. Nebo třeba uznávaná architektka Eva Jiřičná. Té se blíží osmdesátka, ale když má oblečené černé kalhoty a černou koženou bundu, vypadá mladistvě a zároveň ne směšně. Protože její styl je přesně ukázkou toho, jak dáma může vypadat šik i ve věku hodně vysokém. 

Upnuté a volné.
Jedna z důležitých zásad zní, že zatímco vrchní část oblečení je volná a splývavá, dolní by měla být přiléhavá. Příklad? Volná košile a úzké kalhoty cigaretového střihu. Nebo naopak. Volné splývavé kalhoty a k nim přiléhavý top. A k tomu je třeba zapojit už dříve zmíněnou dávku sebevědomí a sebekritiky. Jestliže žena ví, že její nohy vypadají i v šedesáti dobře, proč je zahalovat do volných plandavých sukní či kalhot. Jestliže naopak ví, že má pěkná ňadra, proč je zakrývat do jakéhosi pytle? Stylistka Charly Krapp, autorka knihy Jak zhubnout bez diety, tvrdí, že oblečením se dají nedostatky, které přišly s věkem, tak skvěle zamaskovat, že oblečením může nositelka opticky ubrat nebo přidat minimálně pět kilogramů. Ovšem jestliže se někdo oblékne do úzkého trička a přiléhavých kalhot, po šedesátce si tím nikdy nepomůže. I kdyby dotyčné dámě partner a všechny kamarádky říkaly, že si to může dovolit, v tom věku to už nikdy nepůsobí sexy. Působí to jako zpráva: Chtěla bych být věčně mladý diblík. Ale když bude mít dáma na této přiléhavé sestavě oblečené kvalitní volné sako, povznese svůj outfit do kategorie: Už mi není dvacet, ale to neznamená, že nemůžu vypadat skvěle.

Kouzla s výstřihem.
Mnoho starších dam má mindrák z toho, že v horní části těla zmohutněly. Mají povislou bradu, silný krk, na něm vrásky. Jejich dříve plná prsa povadla. A tak se snaží halit až ke krku, omotávat se různými podivnými květovanými šátky. Nesmysl. Mnohem lepší je vzít si volnou košili, odvážně odepnout pár knoflíčků nebo zvolit výstřih do véčka. To horní část postavy opticky prodlouží, zúží. Podmínkou je kvalitní padnoucí podprsenka. Jednou z největších záhad totiž je, proč ženy vyššího věku často přestávají investovat do padnoucího spodního prádla a místo toho, aby prsa podepřely a zpevnily, nechají si je viset na břichu. Mnohdy totiž tím, že se snažíme nějaký takzvaný nedostatek zakrýt, na něj paradoxně ještě více upozorníme. Klasická jednoduchá košile a pod ní kvalitní podprsenka, která ňadra nerozplácne, ale podepře, je kombinace, která udělá dobrou postavu  i hodně silné ženě vysokého věku.

Na silná lýtka boty do špičky.
Jistě, nemáme na mysli lodičky na jehlách, ve kterých jsme tančily ve dvaceti. Ale balerína nebo pohodlná bota na  klínku vždy vypadá lépe, když má špičku co nejužší, než když je kulatá nebo hranatá. A totální peklo je sukně pod kolena a kotníčková bota. Tato kombinace, která zkrátí nohy, zkazí postavu i dvacetiletým vyzáblým dvoumetrovým modelkám, natož starším dámám. Tak proč právě toto mnohé tak rády nosí? Záhada. A neříkejme, prosím, že bota se do špičky není pohodlná. Je, jen je třeba popátrat, prozkoušet. Za ten výsledek to stojí.

Velkému zadku sluší džíny.
Ne, není to chyba tisku. Autorka knihy Jak zhubnout bez diety a řada dalších stylistů tvrdí, že právě majitelky většího pozadí jsou ideálními adeptkami na nošení džínů, přestože se jich právě ony často bojí. Jenže tmavé přiléhavé džíny mnohdy postavu právě vytvarují a zadek se v nich opticky zmenší. Jen pozor na výrazné zadní kapsy a ozdoby, ty by přitáhly pozornost tam, kam nechceme. Ale celkově shrnuto, platí, že tmavé džíny a bílá košile je kombinace, která sluší dvacetiletým hubeňourkám stejně jako sedmdesátiletým boubelkám. Jen najít ten správný decentní střih.

Co není hezké, to se neukazuje.
Ruce jsou část těla, kde se věk nejvíce projevuje. Jen si všimněme těch různých přebotoxovaných uměle působících žen. Zatímco tvářička je napnutá jako broskvička, na pažích kůže plandá a je samý ďolíček. Od určitého věku bychom prostě měly zapomenout na trička na ramínka nebo na hodně krátké rukávky. Naopak skvěle vypadají košile se zahrnutým rukávem, trika či svetříky s rukávem tříčtvrtečním, volným, splývavým. Kdo má ruce hubené, může na nich podle stylistů nosit výrazné šperky klidně i ve stovce. Naopak ženy, které mají ruce silné, by měly na řady chrastících náramků zapomenout. Platí totiž, že na to, co nepovažujeme za výstavní, bychom neměli upozorňovat. Jistě, vždy se najde spousta žen, které řeknou, že podobná pravidla jsou na draka a je jen na každé z nich, co jí vyhovuje, v čem se cítí dobře. Ano, pokud jsou spokojené, je to ideální.

Faktem je, že většina těch žen, které tvrdí, že spokojené jsou, ve skutečnosti doma tráví spoustu hodin před zrcadlem a nakonec, ať si koupí cokoli, necítí se v tom úplně skvěle. Je to proto, že si odmítají připustit, že v módě stejně jako v jiných oblastech života prostě platí léty osvědčená pravidla a jako stylisté se živí lidé, kteří je znají a umějí je uplatnit v praxi. A dobře oblečená žena se zpravidla nebrání jejich názorům a radám.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%