Internet a Vy, 16. díl: Designová úprva blogu II.
Ilustrační foto: ingimage.com

Internet a Vy, 16. díl: Designová úprva blogu II.

2. 5. 2017

V minulém díle jsme si ukázali, jak můžete upravit design svého blogu na stránce Blogger.com. Dnes si předvedeme, jak takové úpravy můžete provést přes Blog.cz. Prvním krokem je samozřejmě nalezení stránky Blog.cz. Poté se přihlásíte, což by vás mělo dostat na tuto stránku:

1.png

 

Pokud ne, najděte opět hlavní stránku a v zeleném rámečku klikněte na oranžové tlačítko Spravovat blog. Na svém blogu klikněte na tlačítko s textem Nastavení. Na této stránce budeme upravovat vše, co je potřeba. Tak pojďme na to!! Jako první zde máme rubriku Stránka, kde si můžete zvolit, kde budou umístěny vaše články, typ písma a spoustu dalších věcí. Musím říct, že stránka Blogger.com má jednu velkou výhodu. Když si na Bloggeru upravujete vzhled svého blogu, vždy se můžete podívat, jak to vypadá a teprve až potom to uložit. Na Blogu.cz to bohužel takto nefunguje, a tak vše musíte uložit, aniž byste věděli, jak to celé bude vypadat. Hlavně si nezapomeňte stránku po úpravách uložit nebo se vám vše smaže a vaše práce přijde nazmar. Nyní se pojďme podívat na Výpis článků, kde si můžete vybrat, kolik článků se bude zobrazovat na stránce, jestli budou u názvu rubrik čísla týkající se počtu článků v rubrice a další věci jako například barva hvězdiček, které se dají použít ke zhodnocení vámi napsaným článkem.

Menu je jedna z nejdůležitějších součástí vašeho blogu. Zde si totiž lidé hledají články, které si chtějí na vašem blogu přečíst, koukají zde na návštěvnost a na spoustu dalších zajímavých věcí. Celkově bych vám ráda doporučila jednu věc. Až si budete na vaší stránce a v menu volit barvu pozadí a písma. Zkuste nezvolit kombinaci například černého pozadí, na kterém budou barvy písma všech druhů. Zvolte si jednu stálou barvu pozadí a jednu stálou barvu písma a používejte ji na vše. Já osobně nejraději volím bílou barvu s černým písmem a světle barevnými nadpisy, abych to krapet okořenila. Velmi důležitá je také sekce Položky menu, kde si nastavíte pořadí všeho, co máte v nabídce. Moje rada zní, rubriky umístěte přibližně doprostřed a svůj profil spíše nahoru.

Záhlaví není příliš důležité a na vašem blogu nehraje žádnou zásadní roli, nemusíte si s ním zbytečně přidělávat starosti. Za to však Logo je něco, na co byste měli zaměřit svou pozornost. Je to totiž jedna z prvních věcí, které si člověk všimne, když navštíví vaši stránku. Mělo by to být něco stručného, veselého a tematického. Zvolte si na logo velkou velikost písma, působí to dobrým dojmem. Motto, Volitelný horní box a Volitelný dolní box jsou části vaší stránky, kde můžete napsat popis stránky, váš úvod a závěr. Drobečková navigace pomáhá lidem s orientací na vaší stránce. Tady nic moc nastavovat nemůžete.

Zápatí je velmi podobné volitelnému dolnímu boxu. Je to jakési zakončení vaší stránky. Stačí, když vymyslíte text, který byste chtěli na konci stránky mít a pak ho jen napsat a uložit. V sekci Komentáře není nic, s čím byste si neměli poradit, stačí změnit barvu a písmo. Pokud byste se po veškerém vašem úsilí rozhodli, že to, co jste vytvořili, stojí za starou bačkoru, klikněte na Obnovení šablony a vyberte si jednu z nabízených šablon.

Dnešní článek nezahrnoval nic těžkého, a tak si myslím, že jste si všichni úspěšně upravili blog tak, aby se vám i ostatním lidem líbil. To by bylo pro dnešní den vše a příště si ukážeme, jak si přesunout svou oblíbenou stránku na plochu a jak si zvětšit písmo na počítači.

 

Internet a Vy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%