Tři lékaři, kterým vděčím za to, že jsem mohl oslavit své sedmdesátiny
Foto: archiv autora

Tři lékaři, kterým vděčím za to, že jsem mohl oslavit své sedmdesátiny

14. 5. 2017

Ve svém životě jsem vystřídal péči mnoha lékařů a na většinu z nich vzpomínám jen v dobrém. Počátkem května jsem oslavil své 70 - té jubileum a plně si uvědomil, že největší zásluhu na tom, že jsem se ho dočkal, mají zejména tři z nich. Rozhodl jsem se alespoň zveřejněním tohoto mého příběhu jim za to poděkovat. Moc mě mrzí, že si ho první z nich, paní MUDr. Ilona Dvořáčková, která působila mnoho let ve Fakultní nemocnici v Ostravě – Porubě, bohužel už nemůže přečíst.
Všichni pacienti u paní doktorky oceňovali nejen její vysokou odbornou profesionalitu, ale i hlubokou lidskost, vždy přívětivá, poctivá a pozitivně myslící. Nechť čtenář posoudí sám.
Začalo to v říjnu roku 2004 mou banální virózou s vysokou horečkou, která po nasazení antibiotik ani po týdnu neklesla. Nejednou jsem už zažil podobnou situaci, kdy předepsané antibiotikum nezabralo a bylo mi předepsáno nějaké jiné. I když jsem byl objednán ke kontrole až na pondělí, po naléhavé prosbě mé ženy jsem navštívil ordinaci paní doktorky již v pátek odpoledne.
Ta mě velice pečlivě vyšetřila a sdělila, že mě posílá k hospitalizaci na plícním oddělení fakultní nemocnice. Marné bylo mé přesvědčování, ať mi předepíše silnější antibiotika a pustí mě do domácí léčby, že se mnou o víkendu v nemocnici určitě nic dělat nebudou. Jak jsem se tehdy mýlil! Plícní lékařka mi nechala odebrat kostní dřeň a za hodinu mě čekal tvrdý ortel: „Je nám moc líto, ale onemocněl jste akutní leukémií. Ještě dnes Vás odveze sanitka na Hemato-onkologickou kliniku FN v Olomouci, kde se léčí pacienti s leukémií z celé severní Moravy."
Kdo ze čtenářů zažil na vlastní kůži hrozné sdělení diagnózy zhoubné nemoci, tomu nemusím popisovat, v jakém psychickém stavu jsem se při jízdě do Olomouce nacházel. Do té doby jsem věděl o leukémii jen z médií, když na ni zemřel tehdejší ministr zemědělství Josef Lux, daleko od domova, v prestižní klinice v USA. Byl jsem tehdy přesvědčen, že je to definitivní konec mého života. A nebyl!

A to díky skvělému lékařskému týmu olomoucké HOK, vedené jejím přednostou Prof. MUDr. Karlem Indrákem (mimochodem narozeném ve stejném roce jako já), který mě v mém značně nedobrém psychickém rozpoložení osobně ujistil, že na jeho oddělení udělají maximum k mému uzdravení. Nebudu se zde podrobněji zmiňovat o průběhu několikaměsíční léčby, o chemoterapiích, o nízké imunitě, o skvělých sestřičkách v rouškách, o stavech střídající se naděje a beznaděje. Mezi jednotlivými chemoterapiemi, pokud to můj imunitní systém dovoloval,  jsem byl hematology vždy na několik dnů propuštěn domů, kde o mě láskyplně pečovala moje žena i 25letý syn. Nikdy nezapomenu na lidský přístup a povzbudivá slova jak Prof. K. Indráka, tak mého ošetřujícího lékaře MUDr. Jaromíra Hubáčka, PhD, kteří mě po celou dobu léčby psychicky podporovali a dodávali naději ve vyléčení z této zákeřné nemoci, a budu jim navždy vděčný, že se jim podařilo „sundat mě z hrobníkovy lopaty“. Stejně tak i MUDr. Iloně Dvořáčkové, že v onen osudový pátek nepodcenila můj zdravotní stav, rychle jednala (včasnost zahájení léčby onkologické nemoci bývá rozhodující).

Na pravidelné kontroly do olomoucké HOK (k MUDr. J. Hubáčkovi) jezdím z Ostravy již celých 12 let, a když jsem se 9. května tohoto roku opět setkal s oběma výše jmenovanými lékaři, velice mě potěšila jejich gratulace k mému životnímu jubileu a věřím, že oba zase potěšilo mé upřímné poděkování za vše, co pro navrácení mého zdraví udělali a dodnes dělají. Snad tento můj příběh bude i určitým psychickým povzbuzením a nadějí pro ty čtenáře či čtenářky, kteří se dostali nebo třeba dostanou (což ale nikomu nepřeji) do obdobné těžké situace, jako jsem se před léty dostal já sám.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%