Tip na výlet: Zříceniny hradů Michalovice a Zvířetice
FOTO: autorka

Tip na výlet: Zříceniny hradů Michalovice a Zvířetice

15. 5. 2017

Tento tip na výlet je určen pro milovníky historie a romantických hradních zřícenin. Za jeden půlden se snadno můžete přenést o několik století zpět a hned dvakrát se zasnít při představách, jak asi vypadaly dnešní ruiny v době své slávy a jaké příběhy asi prožívali obyvatelé hradů i podhradí.

Zavedu vás jen několik kilometrů od Mladé Boleslavi, kde nad řekou Jizerou navštívíme dvě nedaleko od sebe se nacházející hradní zříceniny. Nejprve se podíváme na zříceninu hradu Michalovice. Budete-li přijíždět od Mladé Boleslavi, resp. Kosmonos, budete mít cíl své návštěvy před sebou na očích. V ten okamžik se však musíte dát vlevo, přejet řeku a hned za mostem se dát doprava. Pojedete mezi zahrádkami a asi po půl kilometru můžete zaparkovat na malém prostranství u studny. Přejdete přes železniční přejezd a půjdete nahoru k hradu, kam je to opravdu jen kousek. Hrad je přístupný od dubna do října a na vstupném zaplatí dospělý 40,- Kč, senior 20,- Kč a dítě 10,- Kč. Prohlídka je bez průvodce. Z hradu toho mnoho nezbylo, přesto však stojí za návštěvu.

Jeho historie se začala psát někdy ve 13. století a patřil pánům z Michalovic. Smrtí posledního mužského člena tohoto rodu Jindřicha, který v roce 1468 padl v bitvě u Turnova, vymřel tento rod po meči. Michalovice připadly rodu Tovačovských. Ti zde však nikdy nesídlili a opuštěný hrad začal chátrat. Už v roce 1513 se o něm píše jako o pustém. Každopádně je zajímavá dochovaná část věže, zvané Putna. Nemůžete nevidět, že je nejen nápadně nakloněná, ale je v ní i ohromná puklina. Není zcela jasné, jak k naklonění a roztržení věže došlo, ale z informačního zvukového panelu se dozvíte, že jednou z verzí je ta o dávných hledačích pokladů a výbuchu střelného prachu. Jaká to asi musela být síla, posoudíte podle trhliny ve zdivu. Vystoupat na věž, odkud je krásný výhled do údolí řeky Jizery, se nemusíte bát, neboť tato je zpevněná a připravená na vaši návštěvu.

Jen asi 8 km odtud po silnici podle Jizery najdete ves Podhradí. Tato je výchozím bodem k další zřícenině, tentokrát hradu a zámku Zvířetice. Zaparkovat můžete na parkovišti u Informačního centra. Po modré turistické značce asi po 300 m lehce do kopečka přijdete ke hradu, jehož historie se začala psát začátkem 14. století, kdy jej založil Zdislav, syn purkrabího Pražského hradu Havla z Lemberka a jeho manželky blahoslavené Zdislavy z Lemberka. Další vlastníci Vartemberkové přistavěli nové obytné budovy a hrad přeměnili na renesanční zámek. V roce 1623 ho konfiskací získal Albrecht z Valdštejna. V roce 1693 jej zachvátil požár, po němž byl zámek ještě opraven, avšak po dalším požáru v roce 1720 byl ponechán svému osudu. Podobně jako v Michalovicích, i zdejší věže je jen část. Tato se částečně sesula v roce 1897. Nyní je upravená jako rozhledna a je z ní nádherný výhled do kraje. Zřícenina je volně přístupná, vstupné se zde platí jen v době letních prázdnin.

Na obě zříceniny zavítal i milovník zdejšího kraje Karel Hynek Mácha.

Pokud vám zbude trochu času, zastavte se v nedalekém Bakově nad Jizerou. Na půvabném náměstí je cukrárna U pavoučka, kde si můžete dopřát výborný zákusek.

A pokud nebudete mít výletování ještě dost, můžete si zajet do Mnichova Hradiště a prohlédnout si krásný zámek, kde je pochován Albrecht z Valdštejna. Ale ten si zaslouží samostatnou pozvánku.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%