Móda pro léto 2017 nabízí svobodu a volnost
FOTO: pinterest.com

Móda pro léto 2017 nabízí svobodu a volnost

10. 6. 2017

Kde jsou ty doby, kdy nám móda diktovala, co máme nosit. Zanikly v šeru dávnověku spolu s jinými uzurpátorskými diktáty. Nosíme úplně svobodně to, v čem se cítíme nejlépe, co nás neomezuje, co zdůrazňuje naše přednosti a potlačuje nedostatky.  

Můžeme nosit to, v čem se každý cítí sám sebou! To, co prošlo sítem mnoha našich zkušeností, co obstálo během mnoha krásných i krušnějších let našeho života, to, co dlouhodobě vytvořilo náš osobní a nezaměnitelný styl. Protože styl je důležitější než móda! Což ovšem vůbec neznamená, že by měl člověk ve svém stylu zaostat, „zamrznout“ a neinspirovat se současnými tendencemi. Platí to pro obě pohlaví. Tentokrát se ale budeme věnovat ženám a trendům pro letošní léto.  

Co asi tak úplně ne
Nenecháme se většinou už ovlivňovat zbytečnými výstřednostmi, protože je už v našem věku tolik nepotřebujeme. Nevysmíváme se jim, tolerujeme je a chápeme. Víme totiž, že na světových přehlídkách nejde jen to, co je nositelné ve všedním životě, ale často se jedná o špičkové výtvarné umění související s lidským tělem. Nechávají nás tudíž chladnými třeba dlouhatánské rukávy, které se objevily na několika londýnských haute couture přehlídkách – ale inspirujeme se jimi v umírněné míře, stejně jako dramatickými obrovskými rameny u Saint Laurenta či Balenciaga. A co vesmírný look u Marca Jacobse, Kenza či Caroliny Herrery s jeho černým latexem a kovově lesklým lamé? Ten tedy pro nás určitě není, ani mini a miniaturní šortečky a obrovské náušnice! Nebo lacláče na jednu šli a čím dál roztrhanější džíny!

Říkáme NE bomberům a kabátkům spadlým z jednoho ramene nebo případně z obou! Vyhýbáme se totiž důsledně všemu, co se hodí výhradně pro mladé naivky plné iluzí o neuvěřitelném štěstí, které jim tohle vše přinese. Jejich následné zklamání máme už dávno za sebou, naštěstí.. Ale výjimky potvrzují pravidlo! Pokud máme krásné nohy a sebevědomí až na půdu, proč bychom si nemohly vzít sukně nebo kraťasy v délce nad kolena? Ovšem délka midi je taky moderní, ne-li modernější!  

Volíme volnost
A co by mělo být tohle léto nejvíc „šmrncovní“ (čili moderněji „in“) a přitom pro nás bezproblémové? Ve stylu současného maximalismu bychom mohly odložit obtažené věci všeho druhu, volit bychom měli volnost! Volné rozevláté oblečení v letošních vedrech určitě oceníme! Vzorované šaty ve stylu „boho“, který trochu připomíná dávné hippies, nebo dlouhé zavinovací šaty – ty se nabízejí i rozepnuté přes kalhoty a tričko. Třeba nám ještě padnou nějaké džíny z osmdesátých nebo devadesátých let v tolik žádaném stylu zvaném „mom jeans“? Kalhoty ale letos mohou být i žluté, zelené, jasně modré, červené! A vůbec nemusí být dlouhé! Těm širokým v délce až pod lýtka se letos říká „culots“ a derou se hodně do popředí. Ale – nic nového pod sluncem, že?  

Kabelkám vládne mikrotrend
Stačí-li nám minimum věcí, vejdou se do malinké taštičky nošené v ruce nebo na dlouhém popruhu. Mikrotrend kabelkám vládne! Vrátily se i ledvinky, jsou ale kabelkovitější a ne tak sportovní jako kdysi. Máme-li potřebu něčeho většího, nabízejí se praktické barevné vaky. Hodně je květinových vzorů, zdobených popruhů i tašek z přírodních materiálů.

Tenisky, sandály, kačenky...
A boty už dávno nemusí být tón v tónu s kabelkou, bylo by ale skvělé, kdyby se jejich barva kdekoliv na oblečení opakovala. Tenisky, obzvláště bílé a růžové, stále neodcházejí, protože jsou tak pohodlné! A „in“! Nemají ale už výhradně sportovní charakter, klidně si je můžeme vzít i k šatům. A co sandály bez pat prodávané v desítkách verzí, ano, skoro přesně ty, co se dříve (ale vlastně i teď) nosily doma nebo k bazénu! Vrátily se i kdysi oblíbené „kačenky“ let padesátých na čtyřcentimetrovém (lékaři nejvíce doporučovaném) úzkém, dole rozšířeném podpatku. Kromě slušivých lodiček na vysokých jehlách, které přímo ničí nohu a které rozumná žena pamatující na své světlé zítřky raději nenosí, je hodně nižších a širších retro podpatků. A dál přetrvávají vysoké platformy, nově i rovné. Dokonce i tenisky mohou být na vysoké rovné platformě!  

Ale nic nám nebrání v tom, abychom tato současná módní doporučení ignorovaly, věrny svému stylu. Svobodně a s úsměvem!

 

Natalie K. Faitlová

 

 

móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%