Domkaři na Ostravsku mohou
získat dotaci na nový kotel

Domkaři na Ostravsku mohou
získat dotaci na nový kotel

30. 12. 2011

S nástupem nového roku odstartuje pilotní projekt ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje na výměnu kotlů v domácnostech za zařízení vyšší kategorie. Na nový kotel mohou lidé od státu získat až 60 tisíc korun.

Projekt by měl pomoci snížit znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů, kdy domkaři spalují nekvalitní paliva a odpady. „Současným pilotním programem si chceme ověřit, jestli bude o dotace mezi obyvateli Moravskoslezského kraje zájem,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ministerstvo si od projektu na Ostravsku slibuje, že lidé začnou své domy vytápět způsobem, který je více šetrný k životnímu prostředí, čímž se mohou v regionu snížit celkové emise až o desítky tun ročně. V případě, že bude o výměnu kotlů zájem, je Chalupa připraven dvacetimilionový balík peněz na projekt až zdesetinásobit.

Zájem na ekologické vytápění má i vedení Moravskoslezského kraje. „Pro obecnou představu se lokální topeniště na celkových krajských emisích prachu podílejí necelou jednou třetinou, přičemž toto celkové množství prachu je zhruba sedm tisíc tun,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Částka 20 milionů korun je v rámci pilotního projektu je určena na výměnu současných ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové nízkoemisní automatické kotle na uhlí nebo uhlí a biomasu v Moravskoslezském kraji. Dotace na jeden kotel má činit až 60 tisíc korun.

Podrobné podmínky programu zveřejnilo ministerstvo životního prostředí na svých internetových stránkách.

dotace ovzduší životní prostředí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.