Slavná pražská lahůdkářství: Linka
FOTO: archiv autora

Slavná pražská lahůdkářství: Linka

31. 5. 2017

Všechno to začalo v roce 1911, Praha tehdy žila bouřlivým děním a lahůdky patřily k bontonu. Třetího prosince otevřel lahůdkářství v Hybernské ulici další lahůdkář, který rozvířil hladinu tohoto oboru, Alois Linka.

Linka měl velké plány. Své čtyři syny chtěl vést ke své profesi a pověřit je správou zamýšleného lahůdkářského komplexu. Bohužel to nestihl. Nicméně v roce 1936 přestěhoval prosperující obchod do vlastního domu, který zakoupil v Havlíčkově ulici. A že to byl nějaký obchod.

Nabídkový katalog, plný reklam - ano, už tenkrát s ním pracoval - čítal bezmála stovku stran, nad jejichž nabídkou přecházel zrak. Prolistujme teď krátce útlou brožuru, abychom zjistili, po čem se utloukali tehdejší pražští mlsní. Jenom sektů tuzemské produkce měli u Linků celý tucet, originál šampaňských dokonce osmnáct. Dámy v tom čase milovaly cukrovinky. Především pro ně Linka nabízel třeba římské švestky  - s i bez ořechů (vůbec nevím, oč šlo), pomeranče plněné ovocem, zázvor v medu a desítky dalších lákadel. Hitem byly červené i zelené třešně v alkoholu, samozřejmostí nabídky pak „pravý havajský ananas“.

Kdybych měl rozepisovat všechny segmenty nabídky - bez konkrétních položek - byl by to malý Jirásek. Ale pro představu najdete níže přehled toho, co všechno jste v Havlíčkově mohli dostat. Je toho slušná porce. Vynechat ale není možné takové ty extraligové položky. Některé z nich nejsou v nabídce podobných prodejen dodnes.

Linka nabízel želví maso, samozřejmě polévku, ale i živé želvy! Humři, langusty, hlemýždi, to byla stará vesta. Ryby měl čerstvé, marinované, uzené, pikantní, rosolované….. Také ságo - nač? A těch likérů, nespočetně.

Silný byl part studené kuchyně, jedenáct druhů salátu, v čele s pověstným Linkovým vlašským. Také - jak jinak - „obkládané chlebíčky v různé úpravě, kus od Kč 1,- výše“.

Italské, francouzské sýry, ale také slovenské či finské. Zkrátka, od Linků se nedalo jen tak odejít. Každý si odnesl alespoň sáček s třemi „opilými“ třešněmi, nebo jeden dva chlebíčky „na doma“.

Válka přetrhla Aloisi Linkovi plány, lahůdkářský komplex se nekonal. Nicméně svým způsobem se to povedlo. Dva jeho synové v branži působili, nejmladší dokonce velmi úspěšně. Jeho dnes sedmaosmdesátiletý syn Rudolf, cukrář a mimochodem poslední učeň Myšákovy cukrárny, založil a čtyřiačtyřicet let vedl slavnou Ovocnou jídelnu. Bohužel pro nás polovinu času v emigraci.

V domě v Hybernské však tradice rodiny Linků svým způsobem pokračuje. Dnes tam existuje jeden z podniků řetězce Ricarda Lucqueho, Botega Linka.

 

MIlan Ballík

Pražská lahůdkářství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.