Obezita má kromě těla neblahý vliv na mysl

Obezita má kromě těla neblahý vliv na mysl

21. 8. 2012

Být obézní není špatné jen pro krásu postavy, ale i pro mozek. Tvrdí to vědci, kteří podle zpravodajské stanice BBC spojili obezitu s poklesem duševního výkonu.

Studie otištěná v časopise Neurology zkoumala zdraví více než 6000 Britů po dobu více než jednoho desetiletí. Účastníci výzkumu, kteří byli ve věku 35 až 55 let, podstoupili během této doby několik testů paměti a dalších duševních schopností. U lidí, kteří byli obézní a testy u nich vykázaly nezdravé metabolické změny, vědci zaznamenali mnohem rychlejší zhoršení výsledků a psychického výkonu proti ostatním účastníkům výzkumu.

Experti si nejsou zcela jistí, proč tomu tak je, avšak tvrdí, že to s velkou pravděpodobností souvisí s metabolickými změnami, jako jsou třeba vysoká míra cukru v krvi či zvýšená hladina cholesterolu. Právě ty jsou pro obezitu, kterou už dřív jiní experti označili za rizikový faktor pro rozvoj demence, typické.

Odborníci přitom zdůraznili, že k hlubším závěrům je třeba dalších výzkumů týkajících se mimo jiné toho, nakolik se na těchto zjištěních podílí genetická výbava jedinců či to, jak daní lidé k obezitě přišli.

obezita zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.