Tip na výlet: Za vyhlídkami na Labe v Českém středohoří
Foto: autorka

Tip na výlet: Za vyhlídkami na Labe v Českém středohoří

10. 5. 2020

Tento tip na výlet je určen všem, kdo rádi chodí, nicméně nejsou polykači kilometrů a spíš se cestou rádi zastaví a prohlédnou něco zajímavého. Pozvu vás do Českého středohoří, a sice na výšlap s výhledy na Labe z několika míst, rozhlednou, kostelíkem a vodopádem.

Naše cesta začíná v Lovosicích, kde nasedneme do autobusu Českých drah, který nás doveze do stanice Radejčín. Ne, nelekejte se. Po železnici tu už dlouho žádný vlak neprojel a funguje tu náhradní autobusová doprava. Hned po vystoupení se pustíme po žluté turistické značce a po chvíli na nás vykoukne radejčínská rozhledna. Ta je volně přístupná po celý rok a neplatí se tu žádné vstupné. Po vystoupání 98 schodů se rozhlédneme po okolí. Uvidíme malou sestru Milešovky Kletečnou, na východě na obzoru Říp, na západě hraniční Krušné hory a samozřejmě také Labe. Budeme se držet dál značky a cestou mezi poli a loukami narazíme na Srbovu vyhlídku s lavičkou. Na další - Doerellovu vyhlídku, odbočíme z cesty a najdeme ji po 600 m lesní pěšinou.

Po návratu na původní trasu uvidíme Dubičky. Právě zde je jedna z nejznámějších, nejvyhledávanějších a také nejfotogeničtějších vyhlídek na Labe a protilehlý Deblík a Varhošť. Dubický kostelík  je zasvěcen patronce horníků sv. Barboře a v nice nad vchodem je její socha ze 17. století. Přímo u vyhlídky se můžeme i občerstvit v příjemném penzionu, kde se výborně vaří.

Po příjemné chvilce budeme pokračovat z Dubiček dále mezi zahrádkami, ovšem nezapomeneme přestoupit na zelenou! Ta nás povede většinou lesem k další vyhlídce, jíž je Mlynářův kříž. Je odtud výhled dolů do labského kaňonu, jímž se řeka ubírá k Ústí nad Labem.

U rozcestníku opět změníme barvu a budeme pokračovat po modré značce k jednomu z mnoha středohořských vodopádů. Určitě nebudete čekat žádné valící se masy, takže Moravanský vodopád na stejnojmenném potoce v Mlýnské rokli vás určitě nezklame. Nedá se sice mohutností srovnávat s vodopádem Vaňovským, na který jsem vás pozvala v zimě (Tip na výlet - Vaňovský vodopád), ale padající šňůry Moravanského potoka také mají své kouzlo.

Odtud je to asi 400 m do obce Moravany, ležící na ostrohu vysoko nad Labem. Tam mě u křížku překvapila obrovská lípa.

Z Moravan můžeme pokračovat po silnici dolů k Labi nebo se vrátit k vodopádu a sejít dolů romantickým Mlýnským dolem s kaskádami na potoce. V obou případech vyjdeme v Dolních Zálezlech a zde můžeme nasednout na vlak a vydat se směrem ku Praze nebo do Ústí nad Labem. Vystřídali jsme 3 barvy značení, udělali 7 zastávek a ušli příjemnou procházkou asi 9 km.

Budeme-li mít chuť, můžeme odtud jít dál pěšky stále po zelené značce, která nás přivede po asi 12 km přes Vaňovský vodopád a zámeček Větruše do Ústí nad Labem. Výšlap tak můžete ještě zakončit jízdou lanovkou z Větruše dolů přímo do obchodního centra.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%