Co je to RC dron a jak funguje?
FOTO: www.peckamodel.cz

Co je to RC dron a jak funguje?

24. 5. 2017

Už jste někdy létali s letadlem na ovládání? Pak si zamilujete RC drony, což jsou létající zařízení, která můžete ovládat pomocí dálkového ovladače nebo aplikací ve smartphonu. Ale co je na nich tak jiného ve srovnání se staromódními RC letadly? A pokud se rozhodnete, že si jednoho pořídíte, měli byste si ho sami sestavit, nebo si koupit hotový model? Ke zvážení máte spoustu aspektů.

Následujete trendy?
RC drony jsou stále populárnější hračkou, na seznamech nejčastěji kupovaných vánočních dárků se drží už pár let na nejvyšších příčkách. Jsou modernější než RC letadla, lépe navržené, rychlejší a většinu lidí láká především možnost natáčet video.

Dron versus letadlo
Uvažujete, zda zůstat u starých dobrých letadel, nebo podlehnout moderním trendům? Zvažte především tohle: · S letadlem nezvládnete držet krok se svými přáteli. A to doslova. Drony jsou mnohem rychlejší než průměrné RC letadlo, takže pokud máte v plánu závodit s přáteli, kupte si drona. · Letadla už si dneska nikdo nevšimne, ale dron vzbudí trochu pozornosti. Jsou mnohem elegantnější a na obloze vypadají lépe. · RC dron za pár let bez problémů prodáte, protože je o ně zájem. Zastaralé letadlo už nikdo chtít nebude. Teď už se ale pojďme podívat na to, v čem jsou drony oproti letadlům tak jiné – na způsob jejich pohybu.

Co je vůbec dron?
Abychom si popsali, jak pracují drony, nejdříve je potřeba vyjasnit si rozdíl mezi dronem a letadlem/vrtulníkem. Dronům se často říká také bezpilotní letouny, jelikož mají určitou míru autonomie – mohou létat bez ovládání pilota, jsou schopné se stabilizovat a udržet pozici. Drony se vyznačují tím, že mají více motorů. Tím pádem jsou bezpečnější, protože jakmile jeden přestane fungovat, zbývají ještě další. Motory bývají zpravidla čtyři, odtud plyne název kvadrokoptéra. Čím více motorů stroj má, tím větší váhu unese, výše doletí a potřebuje menší vrtule – to je také bezpečnější. Motory pohání baterie, většina lepších dronů zvládne na baterku létat asi půl hodiny (rychlejší let a větší zátěž znamená nižší výdrž baterie). Problém je v tom, že kdyby výrobci integrovali větší baterie, celý stroj by byl těžší. Baterie umožňující třicetiminutový let je tedy takovým rozumným kompromisem.

Bezpilotní letouny jsou plné moderních technologií
Bezpilotní letouny se ovládají buď pomocí ovladače, nebo přes smartphone či tablet. Se dronem obvykle komunikují rádiovými vlnami na frekvenci 2,4 GHz. Podobně jako dnešní telefony podporují nejen WiFi, ale i GPS. Díky této technologii jsou lepší modely schopné se samostatně vrátit na místo, odkud vzlétly. Pomocí  zase dokážou zůstat v zadané výšce. Některé typy zvládnou úplně samostatně i přistát. Mají ultrazvukové senzory, pomocí kamery si vytvoří mapu země pod nimi, vykreslí si místa bezpečná k přistání a postupně se přibližují, až přistanou.

Koupit hotový, nebo si ho sestavit?
Koupit si model, který si nejdříve musíte sami sestavit, dělá z létání daleko lepší zážitek. Pokud máte zkušenosti se stavěním letadel, nedělejte si starosti, dron určitě zvládnete také. V opačném případě si pořizujte raději RC drony s kamerou, které jsou už sestavené. Pro začátečníky je to prostě lepší volba. Umřeli byste nedočkavostí, než by se vám podařilo svého bezpilotního letouna sestavit. A kdyby se to nepovedlo, vyhodili byste zbytečně několik tisíc korun.

A kde nakoupit?
Zkuste to online, velký výběr kvadrokoptér má český e-shop Peckamodel.cz. V nabídce najdete jak luxusní modely za desetitisíce, tak levnější verze za pár tisíc. Ani ty vás ale výbavou, schopnostmi a designem nezklamou. Nezapomeňte sledovat, co všechno se nachází v balení – pokud tam jsou i náhradní vrtule, baterie, ovladač, nebudete muset nic dokupovat.

hobby
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%