"Květinové děti"
ilustrační foto: pixabay.com

"Květinové děti"

26. 5. 2017

Inspirací k napsání tohoto příspěvku byla diskuze na chatu ohledně tematiky hnutí hippies. Dnes je tomu již 50 let od jeho vzniku. Údajně vše začalo na západním pobřeží USA ve městě San Francisco v roce 1967, kde se v parku Golden Gate se sešlo asi 25 000 mladých lidí, aby hlavně protestovali proti zákazu LSD a ukázali celému světu svůj nový životní styl. Bylo to takzvané  hnutí hippies - "květinové děti".

V roce 1967 u nás vládla hluboká totalita - teprve za rok přišlo Pražské jaro roku 1968, ale i okupace v témže roce. Protože jsme byli v roce 1967 mladí lidé, ideje hnutí hippies nám byly velmi blízké a asi bychom se i byli rádi připojili k myšlence života v lásce, cestování, ale i stylu oblékání, hudbě a způsobu života. Je pravdou, že hnutí vlastně žádné ideje napsané nemělo. Jeho slova byla mír, láska a svoboda. Na vzniku hnutí se podepsaly stárnoucí beatnické generace, volný sex, rockenroll, ale také psychodelická droga LSD. Příslušníci hnutí hippies začali vyznávat vše přírodní a hlásili se k původnímu způsobu života Indiánů, začali hájit práva Afroameričanů, kritizovali konzumní způsob života Američanů a hlavně odsuzovali válku ve Vietnamu. Nakonec o tom všem vypráví nádherný film Vlasy (Hair), natočený v roce 1979. Je to jeden z nejslavnějších filmů režiséra Miloše Formana,.kde hlavní roli zahrál John Savage. Film byl natočen na motivy stejnojmenného amerického muzikálu z roku 1968. Byl poprvé uveden v Československu 1.května 1989, kdy jsem se na něj šla podívat.

Hnutí hippies tíhlo k mysticismu a různým druhům východního náboženství jako např. buddhismu či prosazovalo "volnou lásku". Asi jste všichni viděli film Mamma Mia, kde hlavní roli hraje Meryl Streep  a představuje stárnoucí hippiesačku.Hodně členů tohoto hnutí se odstěhovalo v průběhu let natrvalo na řecké či španělské ostrovy. Já jsem se s nimi setkala na ostrově Ibiza, kde mělo hnutí velkou členskou základnu. Ale to se již jednalo o stárnoucí lidi, kteří se liší od turistů či původních obyvatel svým vzezřením, oblečením a způsobem života.

Hlavním a výrazným znakem členů hippies byly "korálky lásky", čelenky, pásky, náramky a hlavně květiny. Vyznavači většinou nosili oblečení tzv.unisex - stejná batikovaná trička či košile velmi pestrých barev, džínové kalhoty do zvonu, vytahané svetry či saka s třásněmi. Samozřejmostí byly dlouhé vlasy. Pravdou ale je, že většinová americká společnost členy hippies považovala za feťáky či povaleče a nechápala, že jejich způsob života je návratem k ideálů porozumění a přátelství s lidmi celého světa. Proto členové hnutí často odcházeli do zahraničí, hlavně, jak jsem se zmínila, na různé ostrovy ve Středozemí. 

Jedním z nejvýraznějších rysů hnutí hippies bylo cestování, o kterém se nám za totality mohlo jen zdát. Populární byly autobusy značky Volkswagen, pomalovány různými hippiesáckými  motivy, jako byly květiny. Také cestování autostopem bylo velmi oblíbené. Cestovalo se nalehko hlavně na různé festivaly, z nich nejznámější byl Woodstock, který se konal nedaleko městečka Bethel ve státě New York. Největší návštěvnost byla až 800 000 lidí a 32 kapel..

Nejznámější a hlavně i nejvýraznější osobností hudby hippies je zpěvačka Janis Joplin, také se jí říkalo největší rebelka a označována je dokonce za přední představitelku bílého soulu. Jedna ze symbolů hnutí hippies. Pak to byl John Lennon. V naší zemi má pomník na Kampě a v  den výročí jeho skonu se tu scházejí již od dob socialismu smutné "květinové děti". John Lennon zemřel tak, že ho v roce 1980 zastřelil jeho fanoušek. Jako třetího bych ještě vzpomněla Jimi Hendrixe - geniálního kytaristu černošsko-indiánského původu.

Odlišný vzhled a oděv je jedním z dědictví hippies po celém světě, například dlouhé vlasy jako dědictví hnutí hippies přebrala hard rocková a metalová subkultura. Dědictví hippies dodnes žije v různých formách soudobé kultury - od hudebních festivalů, přes módu či po zdravý životní styl. Díky němu se více mluví o různých formách náboženství, multikulturalismu či o právech sexuálních menšin. Dnes potomkům hippies říkáme "sluníčkáři".

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%