Bylo mi padesát. V čem na pláž?
Ilustrační foto: ingimage.com

Bylo mi padesát. V čem na pláž?

29. 5. 2017

Zahalit se co nejvíce, protože stárnoucí tělo není vhodné ukazovat? Nebo si užít slunce a vody v bikinách jako za mlada, protože každému je úplně jedno, kdo jak na pláži vypadá? Když před létem zazní slovo plavky, mnoho lidí vyššího věku propadá panice. Je to velmi podivuhodný jev. Cestovní kanceláře zveřejňují statistiky, podle kterých senioři cestují k moři jako diví, a nevědí, jak více si je ještě předcházet. Výrobci a prodejci plavek se však chovají, jako by o tom nikdy neslyšeli. 

Stačí přijít do obchodu a říct: Už nejsem nejmladší, mé tělo už není dokonalé, mám nadváhu, zkrátka se na mě podívejte a doporučte mi nějaké pěkné plavky. Co se bude dít? Nic. Jedině tím prodavačku zděsíme.

„Několik prodavaček mi řeklo, že plavky na plnoštíhlé jsou vyprodané ihned, zatímco miniaturní bikiny zůstávají až do výprodejů. Shánění plavek je noční můrou pro mě i všechny mé kamarádky a to nejsme nijak tlusté. Jsme prostě normální šedesátnice, které chtějí na pláži dobře vypadat, ale zároveň víme, že už potřebujeme jiné střihy a materiály, než když nám bylo třicet,“ vypráví třiašedesátiletá Jana. Zpravidla se kvůli tomuto tématu s kamarádkami tak trochu pohádá. Jedna z nich totiž tvrdí, že zralá žena se musí co nejvíce zahalovat. Ideálně se proplížit pláží zabalená do obrovského šátku, rozhlédnout se, zda se na ni náhodou někdo nedívá, šátek shodit a rychle se ponořit do vody. Otázkou je, kdo by se díval. Na plážích je zpravidla tolik lidí různého věku, rozměrů a vad, že nikdo není zvědavý pozorovat nedostatky těch druhých.

Další dáma z našeho vzorku zoufalých hledaček vhodného koupacího úboru proto tvrdí, že se chce opalovat a koupat, dokud jí zdraví dovolí, a nemíní se zahalovat proto, že má tělo povadlé a samou vrásku. „Je mi to jedno, nosím malé dvojdílné plavky jako za mlada. Jedu se k vodě koupat, ne producírovat a je mi úplně jedno, co si o tom kdo myslí.“ Nejde jen o koupání u moře či u rybníka. Mnohé starší dámy řeší vhodnou míru zahalení i na zahradách, na chatách. Sedí na zahrádce ve starých vytahaných plavkách, najednou se zjeví soused, který si chce od manžela něco půjčit. Žena zděšeně upaluje pro velké volné triko. Ano, tyto situace zná hodně zralých dam. Sebejistota a spokojenost se svým tělem s přibývajícími roky klesá.

Existují tedy nějaká pravidla, kterými by se člověk vyššího věku měl řídit při výběru oblečení na pláž či k bazénu? Něco jako plavková etiketa pro dříve narozené? Nebo je to projev ageismu, znevýhodňování kvůli věku? Proč by osmdesátiletá žena nemohla mít malé bikiny, když je na ně zvyklá celý život? Jistě, je na každém, jakou zvolí cestu. Faktem ale je, že pro ty nerozhodné a nejisté existují určitá pravidla, která jim pomohou jejich pochybnosti rozptýlit. „Zásadní věc je u plavek stejná jako u prádla, musí takzvaně padnout,“ říká Helena Konarovská, která je považována za českou expertku v byznysu s prádlem a plavkami. „Mnohé ženy si nechtějí nechat poradit, je jim nepříjemné výběr konzultovat. Mnohdy ani nevědí, jaká je jejich skutečná velikost. Ale skutečnost je taková, že na každou postavu existují padnoucí plavky. Navíc doba přeje takzvané plážové módě, to znamená, že je velký výběr oblečení, které se nosí na plavky. A to také dokáže s postavou dělat divy,“ vysvětluje.

Stylisté se zpravidla shodují v tom, že dámy, které si nejsou jisté svou postavou a nechtějí se příliš odhalovat, dělají tyto chyby:

Velké pestré vzory na plavkách v celku. Jejich milovnice mají pocit, že takzvaně odpoutají pozornost od nedokonalostí a tělo zakryjí. Mnohdy je výsledkem opačný efekt. Žena vypadá mohutně, je výrazná.

Nevyztužené podprsenky. Ženy, které mají větší prsa a ve vyšším věku navíc povadlejší, by měly vybírat zásadně vyztužené kvalitní podprsenky. Prsa je třeba pevně usadit a zapomenout na řeči typu: No přece je nebudu v šedesáti vystavovat, navíc jsou už tak dost velká. A tak je mnohé dámy často uplácnou v plavkách v celku. Postava tak ztratí ženský tvar, není poznat, kde jsou prsa a kde břicho. Výsledkem je tvar jakéhosi brouka. Následující pravidlo zní poněkud brutálně, ale je to třeba, aby bylo zapamatovatelné: Lepší prsa a břicho než vše v jedné velké hroudě.

Není materiál jako materiál. S přibývajícími roky je třeba se smířit s tím, že kvalitní materiál dokáže udělat divy. A kvalita bývá dražší. Zkrátka, laciné plavky z tržiště se vytahají, vyblednou. Kvalitní materiál drží tvar a dokáže postavu opticky vytvarovat.

Neexistuje univerzální střih. Je třeba hledat a zkoušet. Třeba zkusit hit posledních let, takzvané tankini. Ty tvoří kalhotky a vršek s vyztuženou podprsenkou a na ní navazující látkou, která se dá stáhnout přes břicho až ke kalhotkám. Nebo při opalování vyrolovat nahoru. Někomu sedí, někomu ne, každopádně jde o zajímavou variantu, něco mezi plavkami dvojdílnými a plavkami v celku.

Nejpodstatnější rada na závěr: Nespokojenost s vlastním tělem a vzhledem řeší naprostá většina lidí. Tak aspoň na dovolené je na ni dobré zapomenout. Existují samozřejmě destinace, které jsou přehlídkou vysportovaných dvacetiletých modelek, které mohou v postarších ženách vzbudit pocity paniky, ale naprostá většina normálních lidí jezdí k vodě, aby se vykoupali, opálili se, odpočinuli si. Zařaďme se mezi ně, byť nám k tomu výrobci plavek nedělají dobré podmínky.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%