Proč ve všech regionech není jednotná cena plynu?
Ilustrační foto: usetreno.cz

Proč ve všech regionech není jednotná cena plynu?

29. 5. 2017

Dozvěděli jste se ve zprávách, že např. v Praze mají levnější plyn než u vás v Brně a nechápete proč? Co vlastně ovlivňuje cenu energií a proč jsou někde dražší? A jak si můžete vy sami ulevit od drahých poplatků navíc a ušetřit až několik tisíc ročně k dobru?

Regiony na ceně většinou nemají podíl

V prvé řadě je dobré vědět, že žádná radnice nemá pod palcem stanovování cen. Cena plynu v Praze tedy rozhodně není otázkou patriotismu, přestože Pražané na rozdíl od obyvatel Českých Budějovic mohou ročně ušetřit klidně i 2000 korun navíc. Největší část ceny plynu ovlivňují samotní dodavatelé, když vytvářejí své vlastní ceníky plynu či elektřiny pro širokou veřejnost. Jsou zodpovědní zhruba za 70 až 80 % ceny, která spadá do neregulované části. Neregulovatelná složka se skládá hlavně z ceny komodity obchodované na komoditních trzích plus obchodní přirážky a poplatku za uskladnění plynu. Zbytek ceny určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a dodavatelé ji musí akceptovat. Jedná se o regulovanou složku ceny plynu a tvoří ji především poplatek za distribuci plynu. V každé distribuční soustavě je totiž přeprava plynu jinak drahá. Naše republika je rozdělena na tři distribuční regiony. O každé území se stará vždy 1 distributor (Pražská plynárenská pro Prahu, E.ON pro jižní Čechy a Innogy pro zbytek země).

Který dodavatel je nejlevnější?

Na českém trhu je více než 60 firem, které nabízejí energie běžným domácnostem. Paradoxní ale je, že často nejvyšší ceny najdete u standardních produktů dominantních společností (Innogy, E.ON a PRE), které jsou zároveň i správci distribučních sítí.Nejnižší ceny plynu a elektřiny proto naleznete především u začínajících či menších firem. Právě ty se totiž pokoušejí nalákat nové klienty. Dominantní dodavatelé většinou nabízí levné ceny v rámci časové omezených akčních nabídek, případně u smluv se závazkem.

Co dělat v případě nespokojenosti?

Není nic snazšího než vyměnit stávajícího dodavatele za jiného. Nejvíce na tom mohou vydělat především rodiny a domácnosti, které plyn odebíraly od dominantních společností. Na plynu můžete ušetřit až 8000 Kč ročně, záleží na vaší konkrétní spotřebě. Obrovskou výhodou navíc je, že dodavatele můžete změnit v podstatě kdykoliv si zamanete, pokud tedy nejste vázáni smlouvou na dobu určitou. Pokud by navíc nový dodavatel podražil, můžete od něj bez sankcí odejít de facto okamžitě. Umožňuje to totiž energetický zákon. Pokud již teď uvažujete o změně dodavatele, nechte si srovnat ceny energií pomocí internetové kalkulačky. Dokáže vám totiž najít i řadu neveřejných a podstatně výhodnějších nabídek, které byste na jiném místě hledali stěží.

ceny energií
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%