Tip na výlet: Příbramská tajemství a zázraky
FOTO: autorka

Tip na výlet: Příbramská tajemství a zázraky

1. 6. 2017

Včera vyjel náš Klub seniorů autobusem do města Příbrami. Viděli jsme tolik zajímavých věcí a krás, o které se chci s vámi podělit.

Zavítali jsme na Svatou Horu, která vítá již více než 330  let návštěvníky tohoto poutního místa i známého  královského města Příbrami, rozkládajícího se na úpatí Brd. Nejstarší písemný doklad o Příbrami pochází z roku 1216.

V roce 2005 oslavila Svatá Hora 100. výročí povýšení na baziliku. I dnes na Svatou Horu putují lidé z celého světa. Jsou zde umělecká díla, skvosty, stojící za zhlédnutí. Svatohorská P. Marie proslula velkým počtem zázraků, které jsou vypodobněny na stropě ambitů. K památným i tajuplným objektům patří Svatoborský dub, pamatující časy Karla IV.

Náměstí Příbrami dominuje kostel sv. Jakuba Většího. V době panování Karla IV. dal arcibiskup Arnošt z Pardubic postavit ve středu Příbrami kamenný hrádek, který se stal jádrem dnešního zámečku - Ernestina. V zámečku je Info a rozsáhlé výstavní prostory. V současnosti je zde výstava Františka Drtikola, světoznámého fotografa a mystika.

Celá Příbram má bohatou hornickou minulost, se kterou jsou spojeny pověsti o mohutném systému podzemních chodeb. Svoji návštěvu v Příbrami jsme zakončili prohlídkou v  hornickém muzeu - dolu Anna, v Březových Horách. Svezli jsme se vláčkem do štoly, průvodce nám poutavě povídal o těžké práci horníků, kteří následkem dřiny umírali velmi mladí.

Příbramské podzemí je plné tajemných pověstí. Nejznámější z nadpřirozených bytostí je permon, který hlídá poklady podzemí a není vždy člověku příznivě nakloněn. Pod celým městem prý vedou tajné chodby a podle pověstí se zde mají zjevovat i děsivé přízraky.

Ovšem v nadzemí, kde se snoubí minulost se současností, spatříme tolik zajímavého, že město Příbram s okolím stojí za návštěvu!

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.