Nástrahy půjček: Jak se jim v dnešním online světě snadno vyvarovat?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nástrahy půjček: Jak se jim v dnešním online světě snadno vyvarovat?

5. 6. 2017

Získat půjčku je dnes velmi snadné. Spotřebitelské úvěry nabízí osvědčené bankovní domy i řada nebankovních poskytovatelů. S jednoduchostí a s bohatou nabídkou jde ale ruku v ruce mnoho nástrah, které na žadatele o úvěr čekají. Jaké to jsou a jak se jim vyhnout?

Uzavřít smlouvu o půjčce lze v dnešním moderním světě i přes internet. Sjednání online půjčky se ale není nutné obávat, zapotřebí je stejně jako při sjednání jakéhokoliv jiného úvěru být obezřetný a nekývnout na první nabídku. A jaké nástrahy vás mohou tedy potkat?

1. Nulový úrok
Při výběru úvěru se nezajímejte jen o úrokovou sazbu, důležitým parametrem, na který nikdy nezapomínejte, je roční procentní sazba nákladů. Její součástí jsou kromě úroku i poplatky, proto se nikdy nenechte zlákat na nulový úrok. Díky RPSN rychle zjistíte, kolik za úvěr zaplatíte.

     TIP: Jestliže nevíte, jak na výpočet, pak vsaďte na online kalkulačku půjček, která vám snadno vypočítá, o kolik půjčenou sumu přeplatíte.

2. Poplatky předem
Nemáte ještě ani podepsanou smlouvu a už po vás chce poskytovatel zaplatit nějaké poplatky předem? Pak vezměte nohy na ramena a utíkejte jinam. Před čerpáním půjčky nikdy nic neplaťte.

     TIP: Nesmyslným poplatkům je na trhu úvěru už dávno konec, a tak se nenechte v těžkých životních chvílích okrádat a raději zamiřte ke konkurenci.

3. Velká konkurence
Ač se to na první pohled nemusí zdát, velkou nástrahou při výběru půjčky je i bohatá nabídka. Důležité je porovnávat portfolio bankovních i nebankovních poskytovatelů a vybrat si pro vás ten nejvýhodnější produkt. Při srovnávání se zaměřte na úrok, RPSN, výši splátka, půjčenou sumu a dobu splatnosti.

      TIP: Není nutné obcházet všechny pobočky bank jednotlivě, snadno a rychle si můžete srovnat půjčky na internetu, a to díky online srovnávačům.

4. Nebankovní poskytovatelé
Vždy je lepší půjčovat si peníze v bance, pokud se ale rozhodnete jít pro úvěr k nebankovnímu poskytovateli, potom raději volte ty osvědčené. Jestliže jste o dané firmě doposud nic neslyšeli, pak buďte dvojnásobně obezřetní. Poskytovatelem by vždy měla být právnická osoba se sídlem v České republice, není-li tomu tak, jděte si pro úvěr jinam.

      TIP: Buďte iniciativní a hledejte recenze na internetu. Využít můžete třeba finanční portál půjčka.co, kde najdete přehledný popis nejrůznějších bankovních i nebankovních institucí.

5. Rozhodčí doložka
V neposlední řadě se při sjednání půjčky snažte vyvarovat rozhodčí doložce. Ta je takzvanou náhradou pomalého soudního řízení. Pokud je ve smlouvě uvedena rozhodčí doložka, pak dojde-li ke sporu, rozhoduje o řešení advokát, kterého určí poskytovatel úvěru. Advokát nemusí být nestrannou osobou, a tudíž nemusí rozhodnout ve váš prospěch.

       TIP: Abyste předešli rozhořčení v případě sporu, pak nikdy nepodepisujte smlouvu bez přečtení. Jen ve smlouvě se dozvíte o rozhodčí doložce.  

peníze půjčky a úvěry
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%