Tři Trubky
FOTO: autorka

Tři Trubky

8. 6. 2017

Kdo by nechtěl prozkoumat novou CHKO Brdy. Z Rokycan to máme nedaleko, a tak jsme se s dcerou a Honzíkem vydali do Strašic a po modré značce k zámečku Tři Trubky. Prošly jsme (Honzík jel na kole) celou vsí s hezkými roubenými chaloupkami až do lesa k Padrťskému potoku, vlastně říčce Klabavě, krerá se za Rokycanami vlévá do Berounky. Mírným stoupáním po asfaltové cestě kolem vody mineme vojenský objekt Ameriku, rozcestí U Zlámané lávky a jsme téměř u cíle cesty. Trasa 6 km je snadná i pro čtyřletého cyklistu, který zpáteční cestou ujížděl nám pěšákům. Samozřejmě nás doprovázel i věrný pes Venda.
Lovecký zámeček Tři Trubky je jedna ze staveb, které se na území bývalého vojenského újezdu dochovaly dodnes. Je to národní kulturní památka. Romantická stavba (Camillo Sitte) pro Colloreda Mannsfelda sloužila k reprezentačnímu účelu. Pobývali zde prezidenti Masaryk i Beneš. Doufám, že bude zpřístupněn jako návštěvnické centrum CHKO Brdy.
Celý objekt je oplocen a sestává z několika budov. Zámeček má zděné přízemí a dvě dřevěná patra s podloubím kolem nádvoří s kašnou. Okolo jsou hospodářské budovy. Nedaleko na soutoku Klabavy s Třítrubeckým potokem je malá elektrárna s rybníčkem. Určitě se tam ještě někdy podívám. 

výlet
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.