Slavná pražská lahůdkářství: Zoufalý
FOTO: archiv autora

Slavná pražská lahůdkářství: Zoufalý

7. 6. 2017

Přestože v Praze na počátku dvacátého století existoval téměř tucet lahůdkářství, do povědomí labužníků se dostala tři. I to, které v roce 1916 založil na Jungmannově náměstí obchodník, restauratér a milovník života a dobrého jídla, restauratér Zoufalý.

Název Zlatý kříž je vlastně příznačný. Když si totiž představíme horizontální ramena, jedno jako „německé“ – to byly Příkopy, druhé jako „české“, tedy dnešní Národní třídu, máme osu lahůdkářské špičky v metropoli – Lipperta a Paukerta. V „hlavě“ kříže potom, na vrcholu jeho vertikály, se v roce 1916, zabydlelo lahůdkářství páně Zoufalého.

Moc o něm nevíme, ale to, že jeho součástí byla restaurace, kterou majitel hýčkal jako vlastní dítě, to je známá věc. Co se sortimentu týká, můžeme se jen dohadovat. Patrně tehdy moderní humři, langusty, krevety… Jistě saláty, paštiky, určitě víno, likéry i destiláty. Ostatně, díky tomu, že jako jediné přežilo do dnešních časů, můžeme se rozhlédnout po jeho současné nabídce. Ta má pravděpodobně v původním sortimentu Kříže své základy. 

Jak prakticky vedle sebe „na pětníku“ přežily tři prodejny s podobným sortimentem? Nevím, snad měl každý z pánů v rukávu nějaký trumf, kterým přilákal pozornost mlsných. Obloha na chlebíčcích, složení salátů, značky šampaňského – tenkrát bylo moc moc populární – a „Bohemka“ ještě neexistovala, kdo to dnes ví.  Původní prostory přímo na rohu náměstí se posunuly v rámci jedné budovy hlouběji do ulice.

Zmenšila se také plocha, rozlehlá hala se dvěma prosklenými stěnami, kde při ostatních dvou a uprostřed stály pulty s jednotlivými druhy zboží, tu odnesl čas. Stolky na stojáka, spousta atraktivních položek jak v nápojích, tak především v lahůdkách, to však zůstalo. A fronty. Byly dřív a jsou i teď. Právem, možná se to tu tolik neblýská zlatými odlesky, jako v originální verzi, ale to nic nevadí. Vždyť zde nabízejí na padesát druhů chlebíčků ve dvou verzích, malé a větší. Krom těch „nesmrtelných“, se šunkou a salátem, jsou tu k mání třeba ovocný, s rostbeefem a já nevím jaké ještě. Také třicet druhů salátů, jinde už téměř neviděné aspiky a stále ještě vaječná tlačenka, sýrové či šunkové dorty…  

Také ale na tři desítky zákusků a dortů. Chlebíčky byly a jsou fenoménem českého lahůdkářství. Dostávají se stále více do kurzu, jsou však také stále více „v ceně“. Časy, kdy byly po koruně dvaceti, kde ty jsou?! Na Kříži je mají od dvaadvaceti do - tuším - 32 Kč. Tolik stojí ten s rostbífem, černým nebo červeným kaviárem a v provedení extra dlouhý.

Nemohu se ubránit malému srovnání: město je plné poledních menu, začínajících na sumě i pod padesát korun, kdesi jsem zahlédl dokonce cenu 39! Co je lepší, na to si musíte odpovědět sami.

 

Milan Ballík pro portál i60

Pražská lahůdkářství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.