Nehty jako zpráva o zdraví či nemoci
Ilustrační foto: pixabay.com

Nehty jako zpráva o zdraví či nemoci

13. 6. 2017

Rýhy, bílé flíčky, lámavost. Zdánlivě malicherné změny na nehtech mohou signalizovat, že se v těle děje něco nedobrého. Málokdy to však bereme na vědomí.

Když se řekne slovo nehty, většina lidí si je automaticky spojí s jejich estetickým významem. Přesněji s názorem, že je máme proto, abychom si je mohli pěkně pilovat, lakovat, případně si na ně lepit nehty úplně nové, jak je teď v módě. Jenže nehty jsou zároveň zajímavým indikátorem toho, co se děje uvnitř těla. Jsou jakýmsi signalizačním zařízením, kterému ale nevěnujeme pozornost. Přitom existuje poměrně jednoduchý přehled příčin a důsledků, kterými se nám naše nehty snaží něco naznačit. Jestliže na palci nohy nehet žloutne, zdá se být silnější, než ty ostatní, případně se drolí, pozor. Právě takto začíná plísňové onemocnění.

„Zpočátku postihuje jeden nehet a pak se postupně rozšiřuje na ostatní. Na rukou plíseň vídáme méně a i na nich bývá nejčastěji propojena s plísní nožní. Zkrátka, nohy se více potí a vlhko a teplo je pro růst hub příznivým prostředím,“ říká kožní lékařka Monika Arenbergerová. Bohužel, právě zrohovatělé a zažloutlé palce u nohou mnoho lidí podceňuje. No však nejsou až tak vidět, nebolí, vlastně moc život neznepříjemňují. Samozřejmě jen do doby, než se stanou takhle ošklivými i nehty ostatní. Jenže pak už je léčení mnohem komplikovanější.

Pozor, pokud máme pocit, že naše nehty jsou namodralé. To může znamenat nedostatek kyslíku v organismu, přesněji potíže s funkcí plic. Lékaři dokonce zaznamenali příklad, že díky tomu, že dermatoložka poslala pacienta k praktickému lékaři, protože se jí nelíbily jeho modré nehty, objevili, že má vodu na plicích. Dotyčnému to v podstatě zachránilo život.

Hnědé až černé skvrnky taky není radno nechávat bez povšimnutí. Signalizují závažné změny v těle a stává se, že takto o sobě dávají vědět i nádory. Bílé skvrny naopak nejsou důvodem k panice. Občas se na nehtech objeví snad každému a obvykle jsou projevem toho, že nehet utrpěl nějaký náraz. Jsou něčím podobným jako modřiny na kůži. Takže se nic neděje, prostě s nehtem odrostou.

Nehty však vysílají signály i tím, jak rychle či pomalu rostou. Snad každý má v životě období, kdy si všimne, že si stříhá či piluje nehty častěji než jindy. Nebo naopak pomaleji. Protože pokud proděláváme nějakou infekční nemoc, nehty rostou pomalu a někdy se v růstu až zastaví. Podobně se chovají, když jejich majitel prožívá nějaký výrazný stres či duševní nemoc.

U lidí vyššího věku je často vidět, že mají nehty světlé až bílé, jako neprokrvené. Souvisí to často s nedostatkem vitamínů, zejména železa. Ale není důvod k panice, zesvětlování nehtů v podstatě souvisí s přirozeným stárnutím. Mnoho lidí se v nějakém životním období setkává s tím, že má na nehtech rýhy. Nejde o nic vážného, stačí počkat, až odrostou. Pokud však nové části nehtu rostou opět rýhované, neuškodí je ukázat lékaři. Může jít o signál, že se v těle odehrává nějaká zánětlivá nemoc. Nejvíce si však podle lékařů nyní ženy škodí tím, že si na nehty lepí nehty umělé.

„Problém je v tom, že mnohé obsahují látku dibuthylftalát. Ta se při styku s pokožkou může dostat do organismu,“ upozornil hygienik Vladimír Valenta. Jedná se především o umělé nehty, které se nyní dají běžně koupit na různých tržnicích. Méně rizikové jsou ty, které se aplikují v kosmetických salónech, ale každopádně jde o cosi nepřirozeného, tedy tělu ne moc prospěšného. Zkrátka, nechat si poleptat vlastní nehet lepidlem a pak na něj vlepit nehet nový, je, přiznejme si poměrně drastický zásah. Stejně drastické pak je, když  se ta vrstva strhává, protože jí kus odrostl a vypadá to celé spíše ošklivě než krásně. Potíž je v tom, že klientka nemá prakticky šanci zjistit, že čeho je složený nehet, který je jí v salónu aplikován a jaké škodlivé látky se jí tak do těla dostávají.

A další problém. „UV lampy pomocí kterých se umělé nehty zpevňují v nehtových studiích, poškozují kůži stejným způsobem jako solária. Používá se v nich ultrafialové záření typu A, které proniká do hlubších partií kůže a kromě rakoviny kůže může vyvolat i předčasné stárnutí v podobě vrásek a pigmentových skvrn,“ říká kožní lékařka Monika Arenbergerová.

Takže současný trend, kdy mnohé ženy umělými nehty překryjí své vlastní, se teprve časem může projevit spoustou zanedbaných nemocí. Každopádně se už teď projevuje případy, kdy si ženy dlouholetým nošením umělých nehtů zadělaly na plíseň. Kdo má pěkné, na pohled zdraví nehty, má štěstí. Komu příroda nenadělila ty bez chybičky, měl by se naučit si v těch chybičkách číst. Možná se mu něco snaží říct. Každopádně je lepší je vnímat, než je jednoduše zalepit nehtem umělým.

zdraví
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%