Jak na ošklivé paty? Tvaroh, banán, syrovátka
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak na ošklivé paty? Tvaroh, banán, syrovátka

17. 6. 2017

Tvrdá, zrohovatělá kůže, praskliny. Tak vypadají paty mnoha lidí. S přibývajícími roky se problém zhoršuje. Je to nepěkné, navíc to bolí. Mnohdy však stačí málo, aby se potíže zlepšily.  

Existují statistiky, podle kterých člověk za život ujde průměrně přes sto šedesát tisíc kilometrů. Nohy, přesněji chodidla, jsou tedy částí těla, která dostává pořádně zabrat. Hebká hladká kůže bez prasklinek je zpravidla spojená s mládím a zdravím. Ve středním věku nastává zlom. Někdo má štěstí a paty má stále měkké, i když už ne tak hebké, jako bývaly. U někoho však tvrdnou, praskají. Nevypadají dobře, bolí. A jak roky přibývají, jsou hladké hebounké paty spíše jen nedosažitelným snem.

Tipů a rad, jak zatočit s tímto problémem, existují stovky. Každému se osvědčí něco jiného. Ale platí, že když k problému přistoupíme stylem, že o nic nejde, že prostě patří ke stárnutí, časem se to vymstí. „Často se dívám ženám v létě na nohy, třeba v tramvaji či metru,“ říká kosmetička Dana Nováčková. „Vidím pečlivě upravené dámy v drahých sandálkách,  žabkách či nazouvácích, ze kterých vykukují ošklivé zrohovatělé paty. Popraskané. V prasklinkách se usazují nečistoty, takže chodidlo vypadá stále jako špinavé. Nohy jsou částí, na kterou nejvíce zapomínáme. Máme pocit, že jaksi není vidět. Jenže mám mezi zákaznicemi převážně ženy vyššího věku, které přiznávají, že celý život pedikúru zanedbávaly. Že jim nepřišla důležitá. Po šedesátce mají paty tak zrohovatělé a popraskané, že už ani pravidelné návštěvy pedikúry nepomáhají. Kromě estetického problému jde v jejich případech především o problém zdravotní. Mnohé mají problém chodit, praskliny jsou bolestivé,“ vypráví.

Na trhu je nyní obrovské množství krémů, které slibují, že problém pomohou řešit. Existuje i velká nabídka pilníků, různých škrabek či ořezávadel kůže, kterými si ztvrdlou kůži může člověk odstranit sám doma, pokud nemá čas, náladu či finance na to, aby pravidelně vyhledával pedikůru. Vedle toho však existují i takzvané staré babské rady, tedy metody založené na tom, jak si s problémem dokázali poradit naši předci. A stejně jako v jiných oblastech, i v této se čím dál více lidí vrací k tomu, co je přírodní, přirozené, osvědčené.

Takže, tady je několik tipů na to, jak ztvrdlým popraskaným patám ulehčit, aniž by to stálo mnoho peněz a úsilí. Na chodidla se nanese silná vrstva tvarohu a navlékne se na ně igelitový sáček. Ten zavážeme, aby se při spaní nesesmeknul, ale ne moc pevně, aby v noze mohla přirozeně proudit krev. Lepší je lehce ovázaný provázek, než gumička. Ráno se nohy oplachují vlažnou vodou. Procedura se ideálně opakuje několik dnů po sobě. Na paty se přiloží slupky z banánu, případně celý rozmačkaný banán a pak slupka. To celé se opět zabalí o igelitu a nechá působit okolo hodiny. Pak oplachujeme vodou. Paty je možné potírat klasickým jelením lojem používaným na rozpraskaná ústa. Je možné lůj rozpustit ve vodní lázni a nohy jim natřít, když je horký. Ideální opět nechat působit přes noc.

Stejný promašťující efekt má kůže z bůčku. Za pár korun se dá koupit v řeznictví. Pak ji stačí přiložit na postižená místa, opět zabalit do igelitu, na něj na noc ještě navléct ponožky. Nedoporučuje se pouze pro vegetariánské rodiny nebo pro ty, kde se snaží držet dietu, protože bůček se přes noc rozvine do vůně, která mnohé nutí jít ihned nakoupit do nejbližšího řeznictví a uvařit si něco pořádného, masitého. Podobné zázraky dokáže i zábal z obyčejného vepřového sádla.

Mnohým se osvědčily krémy s co nejvyšším obsahem urey, tedy močoviny. Ta se v posledních letech přidává do kosmetiky v čím dál větší míře. Právě na praskliny jsou krémy s ní vhodné.

Pozor na rybičky. Přesněji na atrakci, která se objevila i v českých větších městech. Salóny, které nabízejí, že si můžeme namočit nohy do akvárií, ve kterých plavou žravé rybičky, které ožírají právě tvrdou zrohovatělou kůži. Ty rybky se nazývají Garra Rufa a jejich ožírací schopnosti jsou často využívány v asijských zemích nebo v různých turistických letoviscích jako atrakce. Jenže kožní lékaři z nich moc nadšení nejsou. I když voda v akváriích, do kterých zákazníci ponořují nohy, proudí a obměňuje se, v podstatě jde o to, že řada neznámých lidí po sobě strká nohy do stejné nádoby. Při okusování rybkami může dojít i ke krvácení. No, a ponořit nohy do nádoby po někom, kdo krvácel? No, jak je komu libo. Navíc jde o efekt krátkodobý.

Takže mnohem více se vyplácí pravidelné zábaly, ať už ty ze sádla, banánu či tvarohu. Hlavní však je s nimi začít hned, když paty přestanou být hladké jako dětská prdelka. Protože pak už je rok od roku jen hůř.

péče o pleť zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.