Vysvědčení - přiměřeně, přiměřeně…
ilustrační foto: pixabay.com

Vysvědčení - přiměřeně, přiměřeně…

22. 6. 2017

Proč mají být rodiče přiměřeně ambiciózní, proč se mají přiměřeně zlobit a proč se mají přiměřeně radovat?

Už v pohádce Byl jednou jeden král, jsou hmotnostní a objemové jednotky vyjádřeny slovem p ř i m ě ř e n ě. Je to totiž jedno z nejdůležitějších slov našeho slovníku jazyka českého.

Současné odborné diskuse o výchově dětí jsou sice odborné, ale zatím časem neprověřené. Proč by se rodič nemohl přiměřeně zlobit, když jeho dítě přinese špatnou známku? Proč by se rodič měl nepřiměřeně radovat, když je to naopak? Proč si někdo myslí, že přiměřená kritika způsobí katastrofu a nepřiměřená tolerance ne?

V souvislosti s vysvědčením se na stránkách sociálních sítí objevují příspěvky, které si vysvětluji tak, že nevadí, co děláš a jakou odvádíš práci, hlavně, že jsi zdravý. Nemá to být spíše tak, že když jsi zdravý, dělej to nejlépe, jak umíš? A když ti to nejde, tak zkus přidat. Samozřejmě přiměřeně. Mohlo by se totiž stát, že se z lajdáka stane premiant a to by „nám“ rozbouralo teorii nepřiměřené kritiky.

Z češtiny jsem mívala trojku. Z tělocviku vždy jedničku! A kde jsem teď. Píšu slohy, které mi občas chválíte, a líně sleduji sportovní přenosy, kde jediným mým pohybem je cesta k lednici a zpět. Ach, kde jsou ty mé nepřiměřené vlastní ambice?

Moje chytrá matka to věděla. Přiměřeně chválila, přiměřeně kárala. Ona byla pedagožkou časem prověřenou. Kéž by ti, maminko, bylo možné zpětně vyjádřit dík.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%